Debat over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis

31 oktober 2018, debat - Minister Bruins (Medische Zorg) moet zich verantwoorden voor zijn optreden rond het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. PVV, SP, PvdD, 50PLUS, DENK en FvD zeggen het vertrouwen in hem op.

Het faillissement van de ziekenhuizen op 25 oktober is een grote klap voor patiënten en medewerkers, zo verwoordt Arno Rutte (VVD) het gevoel van alle woordvoerders. Het kwam onverwacht en heeft veel onrust veroorzaakt, zegt Bruins: ook mij viel het rauw op het dak. Maar de minister is eindverantwoordelijk voor het goed functioneren van het zorgstelsel, benadrukken oppositiewoordvoerders.

PVV, SP, PvdD, 50PLUS, DENK en FvD vinden dat minister Bruins zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen en veel te weinig heeft gedaan om het faillissement en de sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis te voorkomen. De motie van wantrouwen krijgt geen steun van de andere fracties.

Regie door minister

Heeft minister Bruins genoeg gedaan om het chaotische faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis te voorkomen? Van den Berg (CDA) wil weten of hij wel al zijn instrumenten benut heeft. En hebben de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hun rol goed ingevuld, vraagt Raemakers (D66) zich af.

Er waren signalen over problemen bij de ziekenhuizen, zegt Bruins, maar het was pas op het allerlaatste moment duidelijk dat ze failliet zouden gaan. Hierdoor was er volgens hem onvoldoende tijd om nog een noodplan op te stellen en maatregelen te nemen.

Minister Bruins heeft deze ramp laten gebeuren, betoogt Kuzu (DENK). Ook Agema (PVV), Marijnissen (SP) en Ploumen (PvdA) zijn kritisch: hij stond erbij en keek ernaar. De minister had zich tijdig moeten voorbereiden op het zwarte scenario van een faillissement, vindt Ellemeet (GroenLinks).

Levensgevaar voor patiënten?

Het faillissement van het Slotervaartziekenhuis heeft zeker één patiënt in levensgevaar gebracht, zo schrijft Het Parool. De patiënt, die zware chemotherapie ondergaat, werd na het abrupte faillissement overgeplaatst, maar zou door alle chaos in het verkeerde ziekenhuis terecht zijn gekomen. Een andere ernstig zieke patiënt zou niet het normale medische onderzoek hebben gekregen.

Er is op dit moment geen sprake van een levensbedreigende situatie voor de betrokken patiënten, zegt Bruins, die zich baseert op de ontvangende artsen. Er is volgens hem ook geen melding van een calamiteit binnengekomen bij de IGJ.

Zorg dichtbij

Sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen kan ertoe leiden dat inwoners van Flevoland geen ziekenhuiszorg meer in de buurt hebben. Goede zorg dichtbij is volgens alle woordvoerders belangrijk.

In Lelystad leven relatief veel kwetsbare ouderen en Urk heeft het hoogste geboortecijfer van Nederland. Van den Berg (CDA), Segers (ChristenUnie), Sazias (50PLUS) en Van der Staaij (SGP) willen mede daarom dat het ziekenhuis in Lelystad openblijft. Verschillende partijen hebben zich gemeld om de zorg over te nemen, antwoordt minister Bruins. Ook hij wil basiszorg en acute zorg in de regio behouden.

Voorkomen

Hoe kunnen we in de toekomst nieuwe (chaotische) faillissementen van ziekenhuizen voorkomen? De woordvoerders doen diverse suggesties.

  • Arno Rutte (VVD): laat de gang van zaken rond deze faillissementen grondig onderzoeken om daaruit lering te trekken
  • Kuzu (DENK): introduceer een earlywarningsysteem voor financiële problemen van ziekenhuizen
  • Agema (PVV): start een parlementair onderzoek naar de ziekenhuiszorg
  • Marijnissen (SP) en Sazias (50PLUS): stop met de marktwerking in de zorg
  • Ellemeet (GroenLinks): zorg voor een crisisbudget om chaos na een faillissement te voorkomen

Niemand zit te wachten op het faillissement van ziekenhuizen, zegt Bruins, maar het valt niet altijd te voorkomen. Hij wil lessen trekken uit wat er is misgegaan bij het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.

De Kamer stemt aansluitend op het debat over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist