Debat over het bericht dat huisjesmelkers prominent aanwezig zijn op Airbnb

25 september 2018, debat - Biedt het online verhuurplatform Airbnb huisjesmelkers te veel ruimte? De Kamer debatteert met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de mogelijke effecten hiervan op de woningmarkt.

Je eigen huis verhuren aan toeristen als je met vakantie bent, vindt Koerhuis (VVD) op zich een prima manier om je vakantiekosten terug te verdienen. Maar is Airbnb nog steeds zo'n idealistisch deelplatform? In de Kamer leeft onbehagen over de schaduwkanten van deze vorm van verhuur. Minister Ollongren bereidt wetgeving voor om excessen aan te kunnen pakken.

Woningnood en overlast

Een huis is bedoeld om in te wonen, niet om mee te speculeren, stelt Beckerman (SP). Maar investeerders en pandjesbazen verdienen volgens haar "grof geld" door woningverhuur via Airbnb, vooral in steden waar toch al woningnood heerst. Moorlag (PvdA) wil daarom dat gemeenten toestemming moeten geven als een woning zo vaak verhuurd wordt dat die eigenlijk een verblijfsaccommodatie voor toeristen is.

Smeulders (GroenLinks) wijst op nadelen zoals geluidsoverlast en verlies aan sociale samenhang als buurten veranderen in wijken vol toeristen. Bovendien drijft het de woningprijzen op, voegt Ronnes (CDA) toe. Hij ziet dat het daardoor voor gezinnen steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden in de stad.

Volgens Kops (PVV) is Amsterdam dankzij Airbnb inmiddels een "toeristenreservaat". Pak huisjesmelkers aan zodat mensen zich niet langer een vreemde in hun eigen stad voelen, luidt zijn oproep.

Maatregelen

De woordvoerders zijn het erover eens dat verhuur via Airbnb beter moet worden geregistreerd en dat het platform deze data moet delen met gemeenten. Zo zullen gemeenten ook beter in staat zijn om toeristenbelasting te heffen bij deze verhuurders, hoopt Van Eijs (D66).

Beckerman (SP), Kops (PVV) en Koerhuis (VVD) stellen voor om woonfraude als economisch delict te bestempelen. Dan kunnen winsten die gemaakt zijn met illegale verhuur namelijk worden afgepakt van "malafide verhuurders".

Na overleg met gemeenten en verhuurplatforms is minister Ollongren tot de conclusie gekomen dat een wetswijziging wenselijk en nodig is. Daarom zal ze met een wetsvoorstel en een ICT-ontwerp komen voor een registratieplicht voor verhuurplatforms. De minister verwacht dat daarmee de handhavingsmogelijkheden van gemeenten "aanzienlijk versterkt" worden.

De Kamer stemt op 2 oktober over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist