Debat over het bericht dat de Belastingdienst duizenden risicovolle aangiften niet controleert

21 februari 2019, debat - Is de Belastingdienst voldoende in staat om belastingplichtigen te controleren? Een bericht over het ongezien doorlaten van risicovolle mkb-aangiften is aanleiding voor een debat met staatssecretaris Snel (Financiën).

Fiscus laat verdachte aangiften ongezien door, kopte Trouw op 26 januari. Door het grote personeelstekort zou de Belastingdienst duizenden risicovolle aangiften van mkb'ers voor de vennootschapsbelasting niet controleren. Het gaat daarbij met name om ondernemers die geld lenen van hun eigen vennootschap.

De grootste risico's worden het eerst behandeld, benadrukt staatssecretaris Snel. Dit is volgens hem de basis van het risicogerichte toezicht van de Belastingdienst. De beschikbare capaciteit speelt een rol bij de keuzes die daarbij worden gemaakt.

Constructie

Geld lenen van de eigen vennootschap is een constructie om belastingbetaling uit te stellen of zelfs te voorkomen, stelt Snels (GroenLinks). Daarom zou het goed zijn als deze categorie de komende jaren wel wordt gecontroleerd, suggereert Van Weyenberg (D66).

Het is kennelijk makkelijker om het geld uit de zakken van gewone mensen te kloppen dan om bedrijven met dure belastingadviseurs goed te controleren, concludeert Leijten (SP). Volgens Nijboer (PvdA) gaat er veel geld om in dit soort constructies. De staatssecretaris reageert positief op zijn voorstel om de terzijde geschoven aangiften alsnog steekproefsgewijs te controleren.

Belastingmoraal

Als je niet controleert, weet je volgens Van Rooijen (50PLUS) niet wat je mist.

De belastingmoraal in Nederland is relatief hoog, constateert Mulder (PVV), maar we moeten de kat niet op het spek binden.

Als de pakkans te laag wordt, benadrukt Stoffer (SGP), maakt het dreigen met straf geen indruk meer. Ook Omtzigt (CDA) denkt dat goede controles nodig zijn om de belastingmoraal op peil te houden.

Belastinginning

De achterstand bij het innen van belastingen is opgelopen tot 6,5 miljard euro. Dit baart Omtzigt (CDA) zorgen. Hoe komt het dat het openstaande bedrag niet daalt, vraagt ook Lodders (VVD) zich af.

Het aantal vorderingen is opgelopen, erkent de staatssecretaris. Dit komt onder andere doordat belastingschulden minder snel als oninbaar worden afgeboekt.

Groot project of parlementair onderzoek?

Mulder (PVV) ziet de problemen met ICT en personeel alleen maar groter worden en wil daarom dat de reorganisatie van de Belastingdienst een zogenoemd groot project wordt, zodat de Kamer er meer grip op krijgt. Hij krijgt hiervoor steun van Nijboer (PvdA). Van Rooijen (50PLUS) en Leijten (SP) pleiten voor een parlementair onderzoek.

De Kamer stemt op 5 maart over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist