Debat over een door Turkije gedicteerde jihadpreek in Nederland

14 februari 2019, debat - Moeten we inmenging in Nederland door bijvoorbeeld Turkije voorkomen? En zo ja, hoe dan? De Kamer debatteert met de ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Blok (Buitenlandse Zaken).

Aanleiding voor het debat is het artikel Jihadpreek in Hoorn in De Telegraaf. Die preek bevatte een politieke boodschap uit een ander land, constateert Becker (VVD), en die hoort hier niet thuis. Het martelaarschap van Turkse soldaten werd verheerlijkt, stellen Heerma (CDA) en Van Raak (SP), en dat vinden zij onwenselijk.

Met de preek in Hoorn was niks mis, zegt Azarkan (DENK). Hij verwijst naar de burgemeester van Hoorn, die in overleg met experts tot de conclusie is gekomen dat het niet ging om een oorlogspreek. Waarom praten wij in de Kamer over valse aantijgingen in De Telegraaf, vraagt hij zich af.

Turkse beïnvloeding

Bij het debat worden ook de NOS-berichten Kamervoorzitter Arib: Turkse aanval op Kamerleden onacceptabel en Turkije gaat weekendscholen financieren in Nederland betrokken.

Veel woordvoerders maken zich zorgen over het optreden van Turkije. Kamerleden van Turkse afkomst werden verraders van het moederland genoemd, er komen Turkse weekendscholen in Europa en imams opgeleid door de Turkse religieuze organisatie Diyanet worden naar het buitenland gezonden.

De vrijheid van meningsuiting maakt het lastig om de "streken van Erdogan" aan te pakken, zegt Van Raak (SP), maar de regering moet dat volgens hem toch proberen. De Graaf (PVV) wil spoedwetgeving om "dit proces van ondermijning te stoppen".

De komst van Turkse weekendscholen mag volgens Paternotte (D66) geen stap achteruit worden. Hij wil voorkomen dat ze een podium voor onverdraagzaamheid worden en pleit ervoor de door Turkije beloofde transparantie te benutten. Daarbij kan een rol weggelegd zijn voor de onderwijsinspectie, suggereert hij net als Heerma (CDA). Özdil (GroenLinks) wil desnoods de wet aanpassen om dat mogelijk te maken.

Diaspora en integratie

De lange arm van Turkije vindt te vaak een uitgestoken hand in Nederland, zegt Becker (VVD). Dit belemmert volgens haar de integratie. Zij vraagt daarom een brede strategie om Turkse beïnvloeding tegen te gaan en krijgt daarvoor bijval van Segers (ChristenUnie).

Wat er in Turkije gebeurt, heeft zijn neerslag in de Nederlandse samenleving, zegt minister Koolmees. Het staat landen vrij om banden te onderhouden met de diaspora, maar dit zou volgens de minister de integratie niet mogen belemmeren. Het is goed dat de diplomatieke betrekkingen zijn hersteld, zegt minister Blok, zodat we kunnen opkomen voor de Nederlandse belangen.

Moskeefinanciering

Ook het NRC-artikel Arabische inmenging in moskee Rotterdam komt tijdens het debat aan de orde.

De regering onderzoekt hoe ongewenste financiering van moskeeën vanuit onvrije landen kan worden tegengegaan. Maak daar vaart mee, zo spoort Segers (ChristenUnie) de ministers aan. De Graaf (PVV) gaat dit niet ver genoeg. Hij zou het liefst zien dat alle moskeeën gesloten worden. Maar minister Koolmees wijst op de vrijheid van godsdienst.

De Kamer stemt op 19 februari over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist