Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

10 maart 2021, debat – De Kamer debatteert met minister-president Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Ark (Medische Zorg) over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft hoog. Tegelijkertijd groeit het aantal mensen dat gevaccineerd is. Het kabinet vindt het nog te vroeg voor flinke versoepelingen van de coronamaatregelen. Maar als de besmettingen dalen, zijn er na 30 maart meer mogelijkheden, zegt minister-president Rutte. De coronacrisis wordt steeds meer een sociale crisis, constateert Marijnissen (SP).

Vaccinatiebeleid

Veel ouderen wachten nog op een prik. Maak mensen duidelijk wanneer ze aan de beurt zijn, zegt Wilders (PVV). Deze week gaat een website online waarop mensen hun leeftijd en medische aandoening kunnen invullen, zegt De Jonge. Vervolgens krijgen zij een indicatie van wanneer ze aan de beurt zijn.

Echtparen die in een verpleeghuis zitten, mogen samen een prik halen, zegt De Jonge. Volgens Sazias (50PLUS) zijn er echter veel zorginstellingen die deze instructie niet kennen. Zij vraagt de minister om hierover beter te communiceren.

Van Haga (FVD) wil weten wat de bijwerkingen van de verschillende vaccins zijn. Volgens De Jonge worden de bijwerkingen, zoals spierpijn en hoofdpijn, bijgehouden en wekelijks gepubliceerd. De minister benadrukt dat vaccinatie leidt tot minder sterfte in verpleeghuizen en minder besmettingen.

Openstelling horeca en hoger onderwijs

Wordt Pasen het keerpunt? Heerma (CDA) hoopt dat vanaf eind maart de terrassen weer op afspraak open kunnen. Kunnen kerken dan ook meer bezoekers ontvangen, vraagt Segers (ChristenUnie). Rutte zegt toe beide suggesties te overwegen voor de periode vanaf 31 maart.

Open het hoger onderwijs nog deze week. Die oproep doet Klaver (GroenLinks) aan het kabinet. Het openen van het hoger onderwijs heeft in combinatie met snel testen een klein effect op het aantal besmettingen, meent hij. Maar volgens de minister-president is daar nu echt geen ruimte voor.

Steunpakketten

Kleine bedrijven staat het water aan de lippen, zegt Sazias (50PLUS). Maak een krachtig herstelplan inclusief een plan voor schuldsanering, is haar advies aan het kabinet.

Bedrijven gaan misschien in het zicht van de haven toch omvallen, vreest Heerma (CDA). Segers (ChristenUnie) pleit daarom voor een verhoging van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) naar 100% in het tweede kwartaal van 2021. Rutte zegt toe hier snel op terug te komen.

Nieuwe regels

Goed dat sommige winkels ruimer open kunnen vanaf 16 maart, zegt Van der Staaij (SGP). Maar kunnen die verruimingen ook gelden voor non-food marktkramen? Ook Krol vraagt zich af waarom een marktkoopman geen schoenen mag verkopen in de openlucht. Dit is misschien mogelijk vanaf eind maart, reageert Rutte.

Wat zijn de mogelijkheden om in juni evenementen met sneltesten te houden, vraagt Dijkhoff (VVD). Is er dan misschien meer mogelijk, ook in verband met het Europees kampioenschap voetbal?

Avondklok

Mensen die de avondklok misschien deemoedig ondergaan, worden steeds meer over het randje geduwd, vreest Van Esch (PvdD). Waarom worden minder ingrijpende maatregelen wel afgebouwd en de avondklok niet? Kuzu (DENK) wil dat moslims tijdens de ramadan 's avonds kunnen bidden in de moskee. Rutte hoopt dat na 30 maart versoepelingen van de avondklok mogelijk zijn, maar verwacht niet dat die apart voor één religie zullen gelden.

Coronapaspoort en sneltesten

Wij willen meer vrijheid geven aan mensen met een negatieve test en mensen die gevaccineerd zijn, zegt Jetten (D66). Hij hoopt dat met een test- of vaccinatiebewijs, een coronapaspoort, de samenleving in mei weer open kan.

Maar volgens Van der Staaij (SGP) gaan we daarmee een glibberig pad op. Hoe verhoudt zich dat tot het uitgangspunt dat er geen sprake mag zijn van vaccinatiedwang of -drang? Is een coronapaspoort niet een hele grimmige vorm van sociale uitsluiting, vraagt Van Haga (FVD) zich af.

Er komt geen vaccinatieplicht, zegt minister De Jonge. Er komt ook geen "tweestromensamenleving", want toegangstesten gaan gelden voor niet-essentiële voorzieningen, zoals evenementen, en niet voor basisonderwijs of openbaar vervoer.

Zorg

Door de coronacrisis zijn veel operaties uitgesteld. Ploumen (PvdA) wil dat alle ziekenhuizen uitgestelde zorg registreren. En vrouwen moeten zo snel mogelijk weer elke twee jaar worden gescreend op borstkanker. Volgens Van Ark is daar vanaf 2024 voldoende personeel voor beschikbaar. Schandalig dat vrouwen daar zeker twee jaar op moeten wachten, oordeelt Ploumen.

Van Kooten vraagt zich af of er ook een bonus mogelijk is voor mantelzorgers. Volgens Van Ark is een bonus voor deze groep mensen niet mogelijk omdat hun inzet moeilijk is vast te stellen.

Van Esch (PvdD) vindt dat er te weinig wordt gedaan om een nieuwe pandemie te voorkomen. Om het overdragen van ziekten van dier naar mens te voorkomen, moeten we anders omgaan met dieren, stelt zij.

De Kamer stemt aansluitend aan het debat over de ingediende moties.

Zie ook: