Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

21 december 2021, debat - Door zorgen over de omikronvariant ging Nederland weer in lockdown. De Kamer spreekt met premier Rutte, minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en minister Blok (Economische Zaken en Klimaat).

Vorige week, op 15 december, debatteerde de Kamer over de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Maar door zorgen over de snel oprukkende omikronvariant veranderde de situatie. Nederland ging weer in lockdown. Voor de Kamer aanleiding voor een nieuw debat over het coronabeleid op de korte en lange termijn.

Lockdown

We kunnen ondernemers niet nog een keer zonder perspectief laten zitten, vindt Van der Staaij (SGP). Hij wil meer mogelijkheden voor winkeliers om open te gaan tijdens de lockdown, bijvoorbeeld met winkelen op afspraak. Bikker (ChristenUnie) vraagt aandacht voor schrijnende gevallen van ondernemers die met de huidige steunregels niet gecompenseerd worden.

De steunpakketten worden verder verruimd, maar helaas kunnen we niet alle leed van ondernemers wegnemen, zegt minister Blok. Het kabinet heeft bestellen en ophalen bij winkels meteen mogelijk gemaakt, maar winkelen op afspraak ziet de minister op dit moment nog niet zitten omdat het leidt tot meer contactmomenten en reisbewegingen.

Bijzonder dat boekhandels en sportscholen dicht moeten, maar slijterijen en coffeeshops open zijn, vindt Van den Berg (CDA). Is het tijd voor een ander onderscheid tussen essentiële en niet-essentiële voorzieningen? Sporten in de buitenlucht kan onder voorwaarden gelukkig nog wel, zegt Rutte. Maar de premier erkent dat het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel op een later moment wellicht aan herijking toe is.

Teunissen (PvdD) is verbaasd dat er achter de paspoortcontrole op Schiphol nog winkels open zijn. Het kabinet neemt haar suggestie over om de niet-essentiële winkels ook daar te sluiten. Een spoedregeling is in de maak.

Boostercampagne

Er zijn nog 9 miljoen boosterprikken te gaan, zegt De Jonge. Ongeveer een miljoen al gevaccineerde 60-plussers heeft nog geen afspraak gemaakt voor een booster. De inzet is dat zij die eind dit jaar hebben gehad, en dat iedereen boven de 18 eind januari een afspraak heeft kunnen maken.

Zet huisartsen, apothekers en militairen in, is de oproep van Gündoğan (Volt). Zij vreest dat bureaucratie versnelling van de boostercampagne in de weg zit. De Vries (VVD) heeft veel signalen gekregen van mensen die telefonisch geen afspraak konden maken voor hun boosterprik.

Op piekmomenten is de GGD telefonisch inderdaad lastig bereikbaar, zegt De Jonge. Maak zo veel mogelijk digitaal een afspraak, adviseert hij. Mensen voor wie dat lastig is kunnen hulp krijgen bij bijvoorbeeld bibliotheken.

Hijink (SP) pleit voor een betere voorbereiding op eventuele boostercampagnes die later nog zullen volgen. Er zal voorlopig een structurele vaccinatieorganisatie nodig zijn om de vaccinatiegraad op peil te houden, verwacht De Jonge.

Zorg

Agema (PVV) vindt dat de "knop in de hoofden van de beslissers" om moet: investeer structureel meer geld in de zorg. Westerveld (GroenLinks) suggereert een terugkeerbonus voor oud-zorgmedewerkers. De bouw van gespecialiseerde coronaziekenhuizen moet volgens Pouw (JA21) de druk op de zorg verminderen. Den Haan (Fractie Den Haan) vraagt om een nieuw plan van aanpak om de door corona uitgestelde zorg in te halen.

De Jonge wil toe naar een meer voorspelbare en gestructureerde aanpak voor de problemen die corona veroorzaakt in de zorg, maar wacht nog op de uitkomst van verschillende onderzoeken voordat daarover de discussie gevoerd kan worden.

Lange termijn

Premier Rutte schetst het perspectief volgens het kabinet op de langere termijn: zicht houden op het virus, met af en toe mogelijk contactbeperkende maatregelen, ons wapenen tegen het virus met onder andere vaccins en de zorgcapaciteit opschalen wanneer dat nodig is bij veel ziekenhuisopnames.

Kuiken (PvdA) hoopt dat deze lockdown een wake-upcall is voor kabinet en Kamer: er moet worden gewerkt aan een strategie voor de langere termijn. Zij pleit voor een speciale minister voor corona en samenleving, die meer rekening houdt met de behoeften in de samenleving.

Paternotte (D66) vraagt specifiek aandacht voor betere ventilatie en meer zelf testen op de scholen, omdat kinderen een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus. Er wordt al heel veel gedaan aan de verbetering van de situatie op de scholen, reageert De Jonge, onder andere met subsidieregelingen voor ventilatie.

Kritiek op corona-aanpak

Dat er nu weer een zorginfarct dreigt, komt volgens Van der Plas (BBB) door een tekort aan ziekenhuisbedden: ongevaccineerden mogen daar niet de schuld van krijgen. Kuzu (DENK) mist zelfreflectie bij het kabinet. Hij wijst op het lage vertrouwen van burgers in de corona-aanpak.

Het coronabeleid heeft niks te maken met volksgezondheid, vindt Jansen (FVD). Van Haga (Groep Van Haga) spreekt van "een panieklockdown". Er wordt volgens hem geregeerd op basis van angst en paniek.

De Kamer stemt op 21 december over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: