Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus

5 maart 2020, debat - Doet het kabinet genoeg aan de bestrijding van het coronavirus? De Kamer debatteert met minister Bruins (Medische Zorg).

Wereldwijd zijn er meer dan 90.000 mensen geïnfecteerd met het coronavirus en zijn meer dan 3.000 mensen overleden. Hoe gaat Nederland, waar op het moment van het debat inmiddels 82 mensen zijn besmet, om met de uitbraak van dit nieuwe virus?

We zitten op dit moment in de fase van indamming, zegt minister Bruins. In die fase gaat het om isoleren, testen en informeren over risicogebieden. Hij benadrukt dat het beleid voortdurend wordt aangepast aan het voortschrijdend inzicht van experts.

Hijink (SP) bepleit nuchterheid: het gewone leven moet zo veel mogelijk doorgaan, maar we moeten ook klaarstaan om ingrijpender maatregelen te treffen. Vertrouwen op nuchterheid is de kern, zegt Renkema (GroenLinks). Hij wijst erop dat de meeste mensen niet ernstig ziek worden van het coronavirus. Luisteren naar deskundigen is de enig logische reactie, vindt Veldman (VVD).

Maatregelen

Doet de minister genoeg om de verspreiding van het coronavirus in te dammen? Jansen (PVV) noemt de aanpak slap. Hij wil dat de minister verdergaande maatregelen treft dan de experts voorschrijven.

Van der Staaij (SGP) prijst de stap-voor-stapbenadering van de minister, maar denkt dat hij soms wat proactiever mag zijn, bijvoorbeeld met evenementen en reisadviezen. Waarom kiest Nederland niet voor het afgelasten van grootschalige evenementen, vraagt Dik (ChristenUnie). En wordt gedacht aan mobiele testcentra?

Iemand die uit een risicogebied komt en milde luchtwegklachten heeft, moet thuisblijven, zegt Bruins. Als het erger wordt, moet de huisarts gebeld worden. Het verbaast Van Esch (PvdD) en Jansen (PVV) dat niet al die mensen gecontroleerd worden. Bij twijfel "testen, testen, testen", zegt Hiddema (FvD), en zo laagdrempelig mogelijk. Iedereen testen is niet haalbaar, reageert Bruins, mede gezien de capaciteit.

Informatievoorziening

Van den Berg (CDA) bepleit gestructureerde communicatie, bijvoorbeeld met updates op een vast tijdstip. Voorkom wisselende protocollen bij bedrijven en overheid, adviseert Kuzu (DENK). Diertens (D66) benadrukt het belang van "concrete, eenduidige boodschappen".

Een dagelijkse corona-update is te vinden op rivm.nl en rijksoverheid.nl, zegt Bruins. Die informatie wordt dagelijks en soms zelfs vaker ververst. De minister onderschrijft het belang van eenduidige en actuele informatie die voor iedereen bereikbaar is.

Opvang patiënten

Zijn er plannen voor concentratie van coronapatiënten? Hijink (SP) wijst erop dat het beter is om tien patiënten in één ziekenhuis te hebben dan tien ziekenhuizen met één patiënt. Op dit moment volstaat de capaciteit in de verschillende ziekenhuizen, reageert Bruins. Hij zegt zich door experts te laten adviseren als vervolgstappen nodig zijn.

Wie heeft de regie als de corona-uitbraak onverhoopt verergert, vraagt Ploumen (PvdA). Bruins zegt dat daarover afstemming in de regio zal plaatsvinden, met een belangrijke rol voor de GGD. Uiteindelijk kan ik eventueel een aanwijzing geven, voegt de minister toe.

Belasting medici en capaciteit

Hoe staat het met de beschikbaarheid van hulpverleners? Van den Berg (CDA) wijst op de huisartsen, die overbelast raken. Renkema (GroenLinks) maakt zich zorgen over de capaciteit van de GGD's. En hebben de ziekenhuizen voldoende middelen en personeel om de juiste zorg te verlenen, vraagt Sazias (50PLUS).

Ziekenhuizen zijn voorbereid op grote aantallen patiënten, zegt Bruins, ook met continuïteitsplannen. Daarin staat bijvoorbeeld welke zorg eventueel later kan worden verleend. Per veiligheidsregio zijn er grieppandemiedraaiboeken beschikbaar. De minister benadrukt dat niet alle patiënten naar het ziekenhuis hoeven: thuisisolatie blijft een belangrijk instrument.

We moeten minder afhankelijk worden van China voor de productie van medicijnen, vindt Van den Berg (CDA). Veldman (VVD) wil dat die productie weer meer naar Europa wordt gehaald. Die afhankelijkheid steekt mij als een graat in de keel, antwoordt Bruins. Hij wil daar in Europees verband iets aan gaan doen.

Beschermingsmiddelen

Hijink (SP) benadrukt dat er voldoende beschermingsmiddelen voor medisch personeel beschikbaar moeten zijn. Heeft het RIVM zicht op de beschikbaarheid van mondkapjes en dergelijke, vraagt Ploumen (PvdA). Bruins overlegt met GGD, fabrikanten en leveranciers over een gezamenlijke aanschaf, verdeling en distributie van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen, in eerste instantie voor de mensen die in de acute zorg werkzaam zijn.

De Kamer stemt op 10 maart over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist