Debat over de klimaatplannen van de regering

23 februari 2022, debat - De Kamer debatteert met minister Jetten (Klimaat en Energie) over de klimaatplannen van de regering.

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 55% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Maar in het coalitieakkoord is afgesproken om te streven naar een reductie van 60%. We hebben een ambitieuze agenda voor het tegengaan van klimaatverandering, zegt minister Jetten: er is veel te doen. De regering kan dit niet alleen en werkt daarbij samen met andere overheden, het bedrijfsleven en burgers.

Klimaataanpak

Het kabinet heeft ambitieuze doelen gesteld, concludeert Boucke (D66). Die krijgen zijn steun, maar hij heeft geen blind vertrouwen. De minister moet gaan leveren en moet op "megatonnenjacht". Als blijkt dat het doel van 60% niet gehaald wordt, moeten er nieuwe plannen komen. Minister Jetten wil twee keer per jaar met een update komen.

Het is goed dat de klimaatplannen op papier staan, zegt Grinwis (ChristenUnie). Maar we moeten niet blijven hangen in mooie woorden, goede voornemens en hoge doelen: de daden mogen niet achterblijven. Minister Jetten beaamt dat: we moeten nu snel aan de slag.

Kröger (GroenLinks) is blij dat we niet meer discussiëren over of klimaatmaatregelen nodig zijn, maar vooral over het hoe. Er zitten nog wel heel wat losse eindjes aan het klimaatbeleid, vindt Azarkan (DENK). Veel plannen zijn nog onvoldoende uitgewerkt.

Nederland moet koploper worden in Europa met het klimaatbeleid, zo vindt de regering. Maar is daar wel voldoende draagvlak voor? Van der Plas (BBB) betwijfelt dat. Uit onderzoek blijkt volgens haar dat maar 6% een alles-uit-de-kastbeleid steunt.

Energievoorziening en leveringszekerheid

We moeten minder afhankelijk worden van energie uit onvrije landen als Rusland, betoogt Erkens (VVD). Daarom moeten we volgens hem onze gasvoorraden op peil houden en contracten sluiten met andere landen. Ook het meer zelf produceren van energie, bijvoorbeeld in kerncentrales, is verstandig.

Ook Stoffer (SGP) wil dat Nederland minder afhankelijk wordt van het buitenland. En goed rentmeesterschap vraagt volgens hem hoe dan ook om verduurzaming van de energievoorziening. Hij wil wel dat de plannen voor het energiesysteem in 2050 beter worden uitgewerkt.

Nederland en Europa moeten autonomer en minder afhankelijk van specifieke landen worden, vindt ook minister Jetten. In het licht van de leveringszekerheid wordt gekeken naar een vulplicht om gasvoorraden op peil te houden. Verder loopt er een scenariostudie naar de inzet van kernenergie.

Betaalbaarheid

Er worden tientallen miljarden uitgetrokken voor het verduurzamen van grote vervuilende bedrijven, constateert Leijten (SP), terwijl mensen thuis in de kou zitten door de hoge gasprijzen. Energievoorziening zou volgens haar weer een publieke taak moeten worden.

De klimaattransitie is ook een sociale transitie, zegt Thijssen (PvdA). Het beschikbare geld moet op een eerlijke manier besteed worden. Dat kan bijvoorbeeld door meer te doen om huizen te isoleren en zonnepanelen te plaatsen, waardoor de energierekening van huishoudens kan dalen.

De regering kiest voor onbetaalbare symboolpolitiek, waarschuwt Eerdmans (JA21). Burgers en mkb zullen daarvoor moeten gaan betalen, terwijl de Nederlandse klimaatmaatregelen alleen zin hebben als de hele wereld meedoet. We zullen andere landen moeten aanspreken op wat zij doen, zo reageert minister Jetten.

Als het klimaatbeleid niet betaalbaar is voor de gewone man of vrouw, zegt Bontenbal (CDA), dan is het sociaal noch houdbaar. De regering moet met een aanpak komen om de hoge energierekening aan te pakken, voor dit jaar en voor komende jaren. Bij de Voorjaarsnota gaat het kabinet bezien wat nodig is om huishoudens te compenseren voor de gestegen energieprijzen, zegt minister Jetten.

Systeemverandering

Het blindstaren op economische groei heeft geleid tot diverse crises, benadrukt Teunissen (PvdD). We moeten volgens haar beter nadenken over wat we ons kunnen veroorloven binnen de ecologische grenzen. Zet in op het verminderen van de luchtvaart en van de vleesconsumptie, zo suggereert ze.

De klimaatcrisis is een direct gevaar voor het voortbestaan van onze wereld, zegt Simons (BIJ1). Het streven naar winst door bedrijven als Shell en Tata Steel leidt tot misdaden tegen mens, dier en milieu. We moeten volgens haar de systemen ontmantelen die ons hier hebben gebracht.

Klimaatkritiek

Klimaat is een geloof geworden, stelt Van Haga (Groep Van Haga) vast, een religieuze obsessie. De bizarre plannen van het kabinet raken burgers en ondernemers hard in hun portemonnee. Hij vreest dat de fondsen voor klimaat en stikstof ervoor gaan zorgen dat geld op zoek gaat naar projecten.

Onhaalbaar, onbetaalbaar en slecht voor mens, dier en milieu. Zo omschrijft Kops (PVV) het klimaatbeleid. De klimaathysterie wordt in zijn ogen steeds weerzinwekkender. Mensen kunnen de huur en de torenhoge energierekening niet meer betalen, maar de miljarden voor klimaat en stikstof vliegen je om de oren.

Er is sprake van klimaatchantage om Nederlanders van het gas af te krijgen, stelt Jansen (FVD). Het klimaatbeleid is technisch onhaalbaar, verspilt honderden tot duizenden miljarden en beperkt de klimaatopwarming met slechts 0,00007 graden.

De Kamer stemt op 8 maart over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: