Debat over de kansen van kweekvlees

30 januari 2020, debat - Gaat kweekvlees ervoor zorgen dat we minder landbouwhuisdieren hoeven te houden? De Kamer debatteert met minister Schouten (Landbouw) over de kansen van deze ontwikkeling.

Kweekvlees wordt in een laboratorium geproduceerd met stamcellen van dieren. Dit zou in de toekomst een alternatief kunnen worden voor de intensieve veehouderij. Vlees op deze manier produceren zou het milieu minder belasten en onnodig dierenleed voorkomen.

Het is een interessante ontwikkeling die een aanvulling kan zijn op dierlijke eiwitten uit de landbouw, zegt minister Schouten. Kweekvlees is volgens haar welkom in het licht van de groeiende wereldwijde vraag naar (dierlijke) eiwitten.

Innovatie

De minister wacht vooral af en neemt weinig eigen initiatief, vindt Bromet (GroenLinks). De Groot (D66) denkt dat Nederland een grotere rol kan spelen in innovaties rond kweekvlees door meer ruimte te bieden aan experimenten, bijvoorbeeld met het proeven van producten. Weverling (VVD) wil belemmerende regelgeving aanpassen en onderzoeksbudgetten van universiteiten slim inzetten.

Bedrijven moeten zelf stappen zetten in het verder ontwikkelen en op de markt brengen van kweekvlees, betoogt Schouten. Daarop zijn Europese regels en procedures van toepassing.

Bezwaren en vragen

Voor de productie van kweekvlees wordt nu nog foetaal kalfsserum gebruikt, gemaakt van het bloed van ongeboren kalveren. Wassenberg (PvdD) vindt dat kweekvlees alleen een goed alternatief kan zijn als dat wordt vervangen door diervrije grondstoffen. Ook Bromet (GroenLinks) wil het gebruik van kalfsserum verbieden. De minister begrijpt dat, maar wil eerst bezien hoe dit kan binnen de Europese regelgeving.

Von Martels (CDA) vindt dat de productie van kweekvlees veilig en ethisch verantwoord moet plaatsvinden. Genetische manipulatie is daarom ongewenst. Madlener (PVV) waarschuwt voor het gebruik van groeihormonen. Kweekvlees is volgens hem onnatuurlijk en daarom moeten we er strenge eisen aan stellen.

We mogen geen concessies doen aan de voedselveiligheid, benadrukt Schouten. Meer transparantie over de productie zal volgens haar het draagvlak voor kweekvlees vergroten.

Plantaardig vlees

Als toonaangevend voedselland moet Nederland het voortouw nemen om alternatieven voor vlees van dieren te ontwikkelen, vindt Moorlag (PvdA). Hij wil daarom niet alleen inzetten op kweekvlees maar ook op vleesvervangers. Plantaardig vlees ligt al in de winkels, zo valt Wassenberg (PvdD) hem bij, terwijl kweekvlees nog in ontwikkeling is.

De Kamer stemt op 4 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist