Debat over de Europese top van 17 en 18 oktober

17 oktober 2018, debat - De Kamer spreekt met minister-president Rutte over de Europese top van 17 en 18 oktober.

De brexit en migratie lijken de belangrijkste onderwerpen te worden tijdens de Europese top, maar de woordvoerders stellen ook vragen over de Europese Monetaire Unie en de verhouding met Saudi-Arabië.

Brexit

De onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU lijken te zijn vastgelopen. Vooral de grens tussen Ierland en Noord-Ierland is ingewikkeld om goed te regelen. Hoe moet Nederland zich voorbereiden op een harde of zachte brexit?

  • Van Rooijen (50PLUS): geef burgers, bedrijven en organisatie zo snel mogelijk duidelijkheid

  • Maeijer (PVV): streef naar een zo goed mogelijke deal voor Nederland

  • Mulder (VVD): bereid ondernemers goed voor

  • Omtzigt (CDA): voorkom het ontstaan van een chaos bij een harde brexit

  • Van der Graaf (ChristenUnie): let op de belangen van Nederlandse vissers

De regering doet het nodige om Nederland voor te bereiden op de brexit, zegt Rutte. Het waarborgen van de visgronden is volgens hem een prioriteit.

Verhoeven (D66) deelt het kabinetsstandpunt dat het vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie niet mag leiden tot een hogere Nederlandse EU-bijdrage. Maar we moeten volgens hem niet alleen komen te staan in de discussie daarover. Het regeerakkoord laat geen ruimte voor een hogere EU-afdracht, antwoordt premier Rutte.

Migratie

De Europese Unie wil graag afspraken maken met (Noord-)Afrikaanse landen om de migratiestroom te reguleren, onder andere over "ontschepingsarrangementen". Maar er lijkt weinig voortgang te worden geboekt, constateren Stoffer (SGP) en Asscher (PvdA). Er is volgens Mulder (VVD) geen gevoel van urgentie. Van Ojik (GroenLinks) pleit voor een "heroverweging" van het ingezette beleid.

In december wordt in Marokko het Global Pact for Migration ondertekend. Maeijer (PVV) vreest dat het migratie bevordert. Dit VN-migratiepact hangt als een zwaard van Damocles boven ons hoofd, zo sluit Baudet (FvD) zich daarbij aan. Ook Stoffer (SGP) betwijfelt of het pact in het belang van Nederland is.

Volgens premier Rutte is het migratiepact geen juridisch bindend document. Het is vooral bedoeld om de samenwerking tussen landen te verbeteren.

Europese Monetaire Unie

"Bloedlink", zo noemt Omtzigt (CDA) het besluit van de Italiaanse regering om "de uitgavenkraan open te draaien". Hij beschouwt dit als een grote bedreiging van de euro. Het schenden van de afspraken uit het Stabiliteits- en Groeipact is slecht voor het vertrouwen, zo sluit Van der Graaf (ChristenUnie) zich daarbij aan. De Europese Commissie is nu aan zet, benadrukt de premier.

De euroketting is zo sterk als de zwakste schakel, zegt Van Rooijen (50PLUS): eerst risicobeperking en dan pas praten over risicodeling. Leijten (SP) zet grote vraagtekens bij het permanent maken van het ESM (European Stability Mechanism), dat zij omschrijft als een "leningenfabriek".

Saudi-Arabië

Het lijkt erop dat de kritische journalist Jamal Khashoggi is vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul. De berichtgeving is zeer zorgelijk, zegt Rutte. Hoe moeten Nederland en de EU reageren?

  • Van Ojik (GroenLinks): maak Europese afspraken over het stopzetten van wapenleveranties aan Saudi-Arabië

  • Leijten (SP): minister Hoekstra (Financiën) moet zijn bezoek aan een conferentie in Riyad afzeggen

  • Asscher (PvdA): de handelsmissie onder leiding van minister Kaag (Buitenlandse Handel) mag volgende maand niet doorgaan

De regering stuurt aan het einde van de week een brief over dit onderwerp aan de Kamer, belooft de premier.

De Kamer stemt op 17 oktober over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist