Debat over de Europese top van 14 en 15 december 2023

12 december 2023, debat – De Kamer debatteert met premier Rutte over de Nederlandse inzet bij de Europese top van 14 en 15 december.

Een staakt-het-vuren in Gaza, voortzetting van de steun aan Oekraïne en verdere uitbreiding van de Europese Unie staan op de agenda van de Europese Raad in Brussel.

Staakt-het-vuren Gaza

Piri (GroenLinks-PvdA) noemt de situatie in Gaza "een humanitaire catastrofe van ongekende omvang". Van Baarle (DENK) spreekt van "een beginnende genocide". Teunissen (PvdD) benadrukt dat er elke dag meer slachtoffers vallen zolang er geen staakt-het-vuren is. Zij willen van de premier weten of hij eindelijk bereid is in te zetten op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Een staakt-het-vuren zou volgens Rutte het recht op zelfverdediging van Israël schaden. Alleen een tijdelijk staakt-het-vuren is voor de premier een mogelijkheid, vanwege het belang van humanitaire toegang.

Steun aan Oekraïne

Bontenbal (CDA) pleit ervoor solidariteit te blijven tonen met Oekraïne. Financiële steun en munitieleveringen blijven volgens hem belangrijk. Ook Veldkamp (NSC) wil dat Nederland actief steun blijft bieden aan Oekraïne, zowel in de periode van oorlog als tijdens de wederopbouw. Tuinman (BBB) benadrukt dat munitie de kritieke factor is. Hij wil weten wanneer Oekraïne de eerste Nederlandse granaten geleverd krijgt.

Nederland heeft zelf geen munitie-industrie, zegt Rutte, maar de levering van granaten begint op stoom te komen. Hij onderschrijft het belang van het verhogen van de productiecapaciteit.

Uitbreiding Europese Unie

Oekraïne en andere kandidaat-lidstaten horen wat Koekkoek (Volt) betreft bij de Europese familie. Om te zorgen dat de slagvaardigheid van de Europese Unie wordt vergroot, pleit zij voor het afschaffen van veto's. Paternotte (D66) onderstreept het belang van institutionele hervormingen van de EU in het geval van uitbreiding.

Ceder (ChristenUnie) wil dat Nederland een open houding heeft ten aanzien van de toetredingsonderhandelingen. Als landen willen kiezen voor de EU, moeten we daarvoor openstaan, vindt hij. De minister-president beaamt dat. Het is volgens hem belangrijk dat de volgende stap van Europees perspectief nu aan Oekraïne geboden wordt.

Het is hoog tijd voor een pas op de plaats, stelt Dijk (SP). Hij meent dat de huidige lidstaten al te veel van elkaar verschillen om problemen op te lossen. Van Dijk (PVV) is tegen verdere uitdijing van de EU met "arme en corrupte lidstaten". Hij vreest dat de rekening hiervan bij de Nederlandse belastingbetaler terecht zal komen.

Herziening Meerjarig Financieel Kader

Op de Europese top ligt een tussentijdse herziening van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor, waarin de Europese Commissie om 66 miljard euro extra vraagt. Deze "immense eis" kan niet op begrip van Van Campen (VVD) rekenen. Hij vindt dat dit geld uit de bestaande begroting moet komen. Ook Van Dijk (SGP) wil niet dat het MFK wordt verhoogd. Hij vraagt of de minister-president tegen dit voorstel zal stemmen.

Het benodigde bedrag ligt al veel lager, laat Rutte weten. Hij is in principe tegen extra geld, tenzij dit ten koste gaat van steun aan Oekraïne.

De Kamer stemt op 13 december over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: