Debat over de afhandeling van schade en de versterkingsoperatie Groningen

16 januari 2019, debat - Hoe staat het met het vergoeden van aardbevingsschade en het versterken van woningen in Groningen? De Kamer debatteert met minister Wiebes (Economische Zaken).

Er is een groot verschil tussen de Haagse en de Groningse realiteit, betoogt Beckerman (SP). Tegenover een minister die stelt dat gebouwen worden versterkt, staan Groningers die "vermorzeld worden door een bureaucratisch gedrocht".

Ook Van der Lee (GroenLinks) ziet een kloof tussen de politiek-bestuurlijke wereld en de situatie van veel Groningers. Ondanks alle inspanningen wil het maar niet lukken om hun zekerheid en duidelijkheid te bieden, constateert Akerboom (PvdD). Mensen zijn ten einde raad, zegt Kops (PVV).

Groningse bestuurders en maatschappelijke organisaties hebben onlangs een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, met daarin een dringende oproep en aanbevelingen om de schadeafhandeling en de versterking van woningen te versnellen.

Het ongeduld in de regio is gerechtvaardigd, zegt minister Wiebes. In 2018 is veel geregeld, maar daar hebben de mensen in Groningen volgens hem nog weinig van gemerkt. 2019 moet het jaar van de uitvoering worden, maar, waarschuwt de minister: uitvoeren is weerbarstiger dan beleid maken.

Afhandeling schadegevallen

Er is een stuwmeer van 17.500 tot 18.000 schadegevallen ontstaan. Mensen moeten meer dan een jaar wachten voor een expert langskomt, zegt Kops (PVV). Vergoeding van aardbevingsschade duurt daardoor veel te lang, constateert Beckerman (SP). Zij pleit daarom voor een "generaal pardon" voor alle oude schadegevallen. Ook Nijboer (PvdA) wil daar "een streep onder zetten".

Kunnen eenvoudige schadegevallen niet sneller worden afgehandeld? Schades tot €10.000 moeten volgens Sienot (D66) automatisch worden vergoed. Ook Yeşilgöz (VVD) en Stoffer (SGP) zijn positief over dit idee uit de regio. Geef een voorschot van twee derde van de geclaimde schade en controleer het achteraf, suggereert Van Rooijen (50PLUS).

Boeren worden van het kastje naar de muur gestuurd, zegt Stoffer (SGP). Ook Nijboer (PvdA) en Dik (ChristenUnie) vragen aandacht voor de complexe schades van agrarische ondernemers.

De schade moet eerst worden opgenomen door experts, zegt minister Wiebes. Bottleneck is momenteel de snelheid waarmee dat gebeurt. Met het huidige tempo is het opnamestuwmeer eind 2019 geslonken. Dat noemt Wiebes "weinig bevredigend". Hij zoekt naar mogelijkheden om de capaciteit te verhogen en wil daarbij de adviezen uit de regio meenemen.

Versterking woningen

De plannen voor het versterken van woningen staan voor een groot deel in de steigers, zegt Dik (ChristenUnie). Zij spoort de minister aan om "het laatste zetje" te geven, zodat gemeenten aan de slag gaan. We moeten de handen uit de mouwen steken, zegt Yeşilgöz (VVD): de bouwers moeten aan het werk.

Iedereen lijkt op iedereen te wachten, constateert Mulder (CDA). De minister moet er volgens haar voor zorgen dat knopen snel worden doorgehakt. Sienot (D66) oppert de mogelijkheid van een voorschot om aarzelingen bij de gemeenten weg te nemen.

De huizen waar het om gaat zijn bekend en het geld is beschikbaar, dus aan de startvoorwaarden is voldaan, zegt Wiebes. Sommige gemeenten aarzelen inderdaad nog, erkent hij. Alle betrokken partijen, waaronder het Rijk en de gemeenten, zouden samen moeten komen om de laatste belemmeringen weg te nemen.

Parlementaire enquête

Start een parlementaire enquête naar dit overheidsfalen van ongekende proporties, zegt Akerboom (PvdD). Als de Kamer daar in 2019 voorbereidingen voor treft, zou zo'n enquête in 2020 gehouden kunnen worden, merkt Van der Lee (GroenLinks) op.

Ook Mulder (CDA) wil dat er een parlementaire enquête komt, maar die wil zij wel op het juiste moment houden. Doe dat als de uitvoering goed op gang is gekomen, suggereert Stoffer (SGP).

De Kamer stemt op 22 januari over de ingediende moties.

zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist