Debat over contant geld in de samenleving

15 januari 2019, debat - Er worden in Nederland steeds minder betalingen gedaan met contant geld. Toch is het erg belangrijk dat het blijft bestaan, vindt de Kamer.

Van elke tien betalingen in Nederland worden er slechts vier met contant geld gedaan. De acceptatie van contant geld is desalniettemin hoog: je kunt ermee terecht bij 96% van de zogenoemde toonbankinstellingen, zoals winkels en horeca.

Volgens Snels (GroenLinks) liggen de standpunten van de fracties in dit debat niet zo ver uit elkaar. Iedereen is het erover eens dat met pin betalen snel, veilig en efficiënt is en dat criminaliteit en btw-fraude lastiger zijn zonder contant geld. Maar voor bijvoorbeeld ouderen, gehandicapten, laaggeletterden of mensen met schulden is contant geld heel belangrijk.

Minister Hoekstra (Financiën) is het met de woordvoerders eens dat contant geld niet mag verdwijnen en een belangrijke maatschappelijke functie in de samenleving heeft.

Gemeenten

Van Rooijen (50PLUS) vindt dat je bij gemeenten altijd ook met contant geld moet kunnen betalen, bijvoorbeeld voor een paspoort of rijbewijs. Sneller (D66) en Öztürk (DENK) zijn het met hem eens dat de overheid daarin het goede voorbeeld moet geven.

Stoffer (SGP) merkt op dat gemeenten echter niet gedwongen kunnen worden om contant geld aan te nemen en dat ze ook geen boetes kunnen krijgen als ze een pin-onlybeleid voeren.

Volgens minister Hoekstra treffen gemeenten als het nodig is een regeling voor mensen die met cash willen betalen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) zal de Kamer hier nog over informeren.

Openbaar vervoer

Alkaya (SP) en Stoffer (SGP) vinden dat er in het openbaar vervoer ook altijd met cash betaald moet kunnen worden. Maar Hoekstra antwoordt dat er met het oog op de veiligheid gekozen is dit niet meer mogelijk te maken.

Geldautomaten

Een manier om aan contanten te komen, is geld opnemen bij een geldautomaat. Omdat er steeds minder automaten nodig zijn, is de norm dat iedereen binnen vijf kilometer een geldautomaat tot zijn beschikking moet hebben. Alkaya (SP) vindt dat die toegang echt gewaarborgd moet zijn.

Onlangs is geldtransporteur SecurCash failliet gegaan. Hoe blijft het systeem van geldtransport veilig, vraagt Nijboer (PvdA). Ook Van Dijck (PVV) vreest voor onveilige situaties als geld niet wordt opgehaald bij bijvoorbeeld winkeliers. En hoe zit het met de bevoorrading van geldautomaten, wil Van der Linde (VVD) weten.

Volgens de minister worden de geldautomaten sowieso gevuld. Dat deze transporteur wegvalt, komt waarschijnlijk wel door het afnemen van het gebruik van contant geld, is zijn analyse.

Jongeren

Als je jongeren goed met geld wilt leren omgaan, begint dat met contant geld, vinden Bruins (ChristenUnie) en Ronnes (CDA). Kinderen moeten leren omgaan met muntjes en briefjes. Zij wijzen ook op de rol van ouders en scholen in de financiële opvoeding.

De Kamer stemt op 22 januari over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist