Debat over acute zorg

22 juni 2023, debat - Opnamestops, lange wachttijden en sluitingen van spoedeisende hulpposten. De Kamer debatteert met minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) over de organisatie van de acute zorg.

Iedereen in Nederland moet kunnen rekenen op kwalitatief goede en veilige acute zorg, betoogt Kuipers. Maar de kwaliteit en toegankelijkheid ervan staan regelmatig onder druk. Dat ligt volgens de minister aan hoe de acute zorg nu georganiseerd is.

Kwaliteit

Paulusma (D66) benadrukt dat driekwart van de spoedeisende hulpen op dit moment niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Bushoff (PvdA) betoogt dat het sluiten van spoedeisendehulpafdelingen en het samenvoegen van ziekenhuizen niet per definitie leidt tot een verbetering van de kwaliteit van de zorg, omdat de druk op dat ene ziekenhuis dan te groot kan worden.

We moeten niet toestaan dat er ziekenhuizen zijn waar patiënten zorg krijgen die niet aan minimale eisen voldoet, zegt Kuipers. Het verschil in kwaliteit tussen SEH's vindt hij kwalijk richting patiënten. Een patiënt moet er volgens hem op kunnen rekenen dat hij in een ziekenhuis goede zorg krijgt.

Op het moment dat een ziekenhuis of noodzakelijke afdelingen dreigen te verdwijnen, heeft dat een hele grote impact op een gemeente, stelt Westerveld (GroenLinks). Het openhouden van ziekenhuizen of spoedposten moet geen doel op zich zijn, zegt Tielen (VVD), maar het sluiten ervan ook niet.

Inspraak

Worden omwonenden genoeg gehoord bij de beslissing tot het sluiten van ziekenhuisafdelingen, vraagt Van der Plas (BBB). Volgens Van den Berg (CDA) moeten ook gemeentebesturen beter worden betrokken. Op papier is er genoeg aandacht voor draagvlak onder werknemers, gemeenten en patiënten, maar in de praktijk lijken ze geen wezenlijke invloed te kunnen uitoefenen, stelt Pouw (JA21).

De betrokkenheid van inwoners en gemeenten is op zich goed geregeld, reageert Kuipers. Zo moet een zorgaanbieder gemotiveerd reageren op bezwaren van gemeente, legt de minister uit. Hij wil bekijken of een aanscherping van de regels nodig is.

Personeel

Zorgpersoneel zal niet graag dagelijks een uur langer onderweg zijn naar het werk, zegt Drost (ChristenUnie). Hij vreest dat werknemers de zorg verlaten als die verder wordt geconcentreerd. Welke arts wil werken in een ziekenhuis waarvan hij niet weet of het over drie jaar nog bestaat, vraagt Marijnissen (SP). Ze wil dat werken in de zorg aantrekkelijker wordt. We hebben nu 674 van de 1.200 benodigde spoedeisendehulpartsen en er zijn maar 40 opleidingsplaatsen, beklemtoont Agema (PVV).

Op veel plekken is er een tekort aan personeel en dat is niet meteen opgelost, antwoordt de minister. Er moet in de hele keten en regionaal samengewerkt worden. Het kabinet pakt dit in verschillende programma's met urgentie op, zegt Kuipers.

Oplossingen

Ook de thuiszorg, verpleging en verzorging staan onder druk, zegt Van der Staaij (SGP). Hij vraagt of de minister herkent dat de problemen in de acute zorg voor een belangrijk deel het gevolg zijn van problemen elders in de zorg. Volgens Den Haan (Fractie Den Haan) moet er ook aandacht zijn voor het voorkomen dat acute zorg nodig is.

De druk op de acute zorg hangt inderdaad samen met de druk in de hele zorgsector, reageert Kuipers. De minister wil daarom oplossingen "in de volle breedte" zoeken. Zo bekijkt hij mogelijkheden voor digitalisering en monitoring op afstand.

De Kamer stemt op 27 juni over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook: