Debat Europese richtlijn kennismigranten afgerond

20 mei 2025, wetsvoorstel – De Kamer debatteert met ministers Faber (Asiel en Migratie) en Van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over de invoering van een Europese richtlijn voor kennismigranten.

De nieuwe Europese richtlijn moet het voor hoogopgeleide kennismigranten uit niet-EU-landen aantrekkelijker maken om een zogenaamde Europese blauwe kaart aan te vragen. Zo'n verblijfsvergunning geeft derdelanders het recht om in een EU-lidstaat te verblijven en te werken.

Bij de eerdere behandeling van de wet vroeg de Kamer het kabinet eerst te reageren op voorstellen om de eisen voor kennismigranten aan te scherpen. Het kabinet is van plan om die met een zogeheten algemene maatregel van bestuur vast te leggen.

Grip op migratie

Nederland is een aantrekkelijk land, waardoor er een risico op misbruik is bij zo'n regeling, denkt Aartsen (VVD). Maak de regelgeving binnen de kaders van de Europese richtlijn daarom zo scherp mogelijk, verzoekt hij.

De PVV is geen voorstander van de Europese blauwe kaart, zegt Vondeling (PVV). Zij wil dat Nederland zelf bepaalt wie zich hier vestigt. Ook de kennismigratie moet van haar maximaal beperkt worden.

Saris (NSC) vindt de totale instroom nog altijd hoger dan onze voorzieningen aankunnen. Zij wil de blauwe kaart alleen inzetten voor functies met een structureel arbeidstekort.

Er is meer grip nodig op alle vormen van migratie, vindt Faber. Het kabinet zet daarom in op gerichter en selectiever migratiebeleid. We willen kennismigranten die bijdragen aan de kenniseconomie, blijven aantrekken en misbruik voorkomen, benadrukt Van Hijum. Maar hij wijst op beperkingen uit de Europese richtlijn.

Aangescherpte eisen

Het begrip "hoogwaardige kennis" is volgens Patijn (GroenLinks-PvdA) onvoldoende gedefinieerd. Daarom wil zij dat er een lijst komt van beroepen die aan de eisen voldoen.

Van Hijum denkt dat een lijst van beroepen niet helpt om de regeling af te bakenen. Hij wil wel graag met de Kamer nadenken over een selectievere blauwekaartregeling.

Om misstanden bij arbeidsmigratie tegen te gaan, moeten er strengere eisen gesteld worden bij de registratie, stelt Ceder (ChristenUnie). Hij wil dat het kabinet verkent welke verdere eisen gesteld kunnen worden in het kader van ethisch werkgeverschap.

Het doel is om met een voor burgers en bedrijven duidelijke wet te komen, stelt Faber. Daarom worden nieuwe eisen apart behandeld. Wel is ze bereid om deze mee te nemen in een verkenning van mogelijke aanscherpingen.

De Kamer debatteerde eerder op 12 februari en 19 februari over het wetsvoorstel. De stemmingen over het wetsvoorstel en de moties zijn op 27 mei.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct