De rol van warmtenetten bij de energietransitie

20 februari 2018, wetsvoorstel - Een evaluatie van de Warmtewet is voor minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aanleiding voor nieuwe regels rond warmtenetten. De meeste Kamerleden vinden dat warmtenetten een belangrijke bijdrage moeten leveren bij de energietransitie. Dat is de geleidelijke overgang van fossiele brandstoffen zoals aardgas naar duurzame energiebronnen.

Consumenten die bijvoorbeeld via stadsverwarming aangesloten zijn op een warmtenet, verdienen betere bescherming. Daarvoor moet de Warmtewet worden gewijzigd, aldus Wiebes. Ook voor de versterking van de markt voor warmtenetten is die wijziging nodig, zegt de minister.

Energietransitie

De tweede termijn van het debat over de Warmtewet is voor de Kamer vooral aanleiding om te spreken over de rol die warmtenetten kunnen spelen bij de energietransitie. Warmte voor stadverwarming is tot nu toe vooral restwarmte van fossiele-energiecentrales en afvalovens. In de toekomst kunnen kassen en huizen wellicht verwarmd worden door aardwarmte die via warmtenetten wordt verspreid.

Moorlag (PvdA) roept de minister op om te gaan onderzoeken hoe de aanleg van warmtenetten kan worden versneld. Jetten (D66) wil laten onderzoeken hoe we bestaande warmtenetten kunnen verduurzamen. Dat zal allemaal bij de discussie over het nieuwe klimaatakkoord worden betrokken, aldus Wiebes.

Wassenberg (PvdD) vindt dat restwarmte van kolencentrales en van mestvergisters niet duurzaam is. Wiebes werpt tegen dat Wassenberg hiermee voorsorteert op het weggooien van een optie.

Kosten en concurrentie

Beckerman (SP) maakt zich er vooral zorgen over of de energietransitie wel betaalbaar blijft en pleit voor het opzetten van goede controlemechanismen. Kops (PVV) roept Wiebes op om helemaal te stoppen met de energietransitie, omdat die veel te kostbaar wordt. Mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen, worden volgens Kops door de andere partijen in de steek gelaten.

Yesilgöz (VVD) pleit voor meer marktwerking. Daarvoor moeten warmtebedrijven volgens haar worden gesplitst in bedrijven die warmte produceren en leveren aan de ene kant en bedrijven die zorgen voor transport en netbeheer aan de andere kant. Zo'n splitsing heeft ook bij elektriciteitsbedrijven plaatsgevonden. Zo kunnen er lokaal meer aanbieders van warmte ontstaan, die met elkaar gaan concurreren. Wiebes vindt dat een verstandige oproep.

Koppeling aan aardgasprijs

De prijs van warmte uit warmtenetten is nu nog gekoppeld aan de prijs van aardgas. Maar Dik (ChristenUnie) en Van der Lee (GroenLinks) willen dat de minister bij de totstandkoming van Warmtewet 2.0 op zoek gaat naar alternatieven voor die prijskoppeling. Wiebes zegt dat toe. Het kabinet wil immers het gebruik van gas terugdringen.

De eerste termijn van dit debat werd gehouden op 14 februari. De Kamer stemt dinsdag 6 maart over het wetsvoorstel en de moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk dit debat terug via Debat Gemist