Commissie-Ruys: geen correctie cor door politieleiding

21 september 2017, debat - De toenmalige politieleiding heeft onvoldoende gedaan om onrechtmatige uitgaven van de centrale ondernemingsraad (cor) te voorkomen, aldus de commissie-Ruys. De Kamer onderschrijft deze conclusie in een debat met minister Blok (Veiligheid).

Een groot deel van het budget van de cor van de politie werd besteed aan feesten, bijeenkomsten op dure locaties en privé-uitgaven van de toenmalige voorzitter, zo bleek in november 2016 al uit intern politieonderzoek. De commissie-Ruys heeft onderzoek gedaan naar de rol van de politieleiding, met name de toenmalige korpschef, bij het controleren van de cor-uitgaven.

  • er ontbrak een cyclus van begroting en verantwoording

  • controle en toezicht op uitgaven was gebrekkig

  • er is onvoldoende opgetreden tegen niet-naleving van de begrotingsdiscipline

Dat de (voorzitter van de) cor zo makkelijk grote uitgaven kon doen, bevreemdt veel woordvoerders. Er is zeer onzorgvuldig met publiek geld omgesprongen, zegt Tellegen (VVD). Welk zegenrijk werk doet de cor dat men zo makkelijk kon wegkomen met deze "strapatsen"?, vraagt Hiddema (FvD) zich af.

Geen omkoping of corruptie

Een forse salarisverhoging, een persoonlijke lening en het toestaan van twijfelachtige uitgaven. Heeft de toenmalige korpschef geprobeerd om de steun van (de voorzitter van) de cor voor de vorming van de nationale politie te kopen? Hiervoor is geen bewijs gevonden, aldus de commissie-Ruys.

Dat er geen sprake was van omkoping is volgens Tellegen een belangrijke conclusie. Maar er was overduidelijk sprake van willekeur en persoonlijke begunstiging, zo stelt Van Raak (SP) vast. Hoe kan de commissie-Ruys dan concluderen dat er geen sprake was van corruptie?

Imago

De affaire met de onrechtmatige cor-uitgaven is slecht voor het aanzien van de politie. Er ligt een integriteitssmet op de vorming van de nationale politie, zegt Van Dam (CDA), waar vooral gewone agenten, rechercheurs en wijkagenten last van hebben. De integriteit van de politie moet volgens Bisschop (SGP) boven alle twijfel verheven zijn.

Rol bewindslieden

De toenmalige bewindslieden van Veiligheid en Justitie waren volgens de commissie-Ruys niet op de hoogte van de misstanden bij de cor van de politie. Bisschop vindt het moeilijk te begrijpen dat het ministerie geen weet had van het wangedrag en de financiële uitspattingen. Er gingen zo veel alarmbellen af dat deze niet gemist hadden mogen worden, vindt Kuiken (PvdA).

Van Raak stelt dat het dom was om de reorganisatie van de politie te combineren met bezuinigingen. De tijdsdruk en het stellen van veel prioriteiten legden veel druk op de politieleiding, stelt Van Engelshoven (D66), wat kan hebben bijgedragen aan de cor-affaire.

Helder (PVV) vindt dat minister Opstelten onvoldoende de vinger aan de pols hield. Serieuze signalen werden niet opgepikt, stelt Özütok (GroenLinks) vast. Azarkan (DENK) zegt dat de minister eerder had moeten optreden.

Het tempo bij de vorming van de nationale politie was te ambitieus, erkent Blok, maar het was niet onverantwoord. Wel had het ministerie meer aandacht moeten besteden aan het financieel beheer.

Lessen trekken

Wat kan de politie leren van het rapport van de commissie-Ruys?

  • Azarkan en Kuiken: maak een einde aan de "maatjescultuur", waarin wordt afgerekend met mensen die misstanden aan de orde stellen

  • Van Dam: kijk naar de organisatie de medezeggenschap

  • Van Engelshoven en Özütok: er moet intern meer zelfcorrigerend vermogen komen

Helder hoopt dat getrokken lessen hun effect krijgen op de werkvloer. Daarbij is cultuurverandering volgens Van Raak heel belangrijk. Het hoge ziekteverzuim toont volgens Hiddema aan dat de politieorganisatie nu niet op orde is.

De Kamer stemt 26 september over de moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist