CDA vraagt naar terugtrekking ambassadeur Turkije

6 februari 2018, mondelinge vragen - Nederland trekt zijn ambassadeur officieel terug uit Turkije. Heeft die stap te maken met de illegale inval van Turkije in buurland Syrië en de achteruitgang van de Turkse rechtsstaat?, vraagt Van Helvert (CDA).

Gesprekken tussen Nederland en Turkije om de verhoudingen tussen beide landen te verbeteren, zijn uitgelopen op een complete breuk en terugtrekking van de ambassadeur. Die uitkomst staat los van de inval van Turkije in Syrië, zegt minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken).

Turkije wilde volgens Zijlstra in de gesprekken dat Nederland een eerste stap zou zetten en zich daarmee eigenlijk schuldig zou verklaren aan het ontstaan van de politieke rel in maart 2017. Daar was Nederland niet toe bereid, aldus de minister.

Toen president Erdogan in maart 2017 ministers uit zijn kabinet in Nederland campagne wilde laten voeren voor een Turks referendum, weigerde het kabinet-Rutte II hun de toegang. Daardoor kwam de verhouding tussen Nederland en Turkije in zwaar weer te verkeren. Turkije laat sindsdien de Nederlandse ambassadeur het land niet meer in.

Het besluit om de Nederlandse ambassadeur nu officieel terug te trekken, heeft volgens Zijlstra niets te maken met de Turkse inval bij Afrin in Syrië. Dat vindt Van Helvert onwaarschijnlijk. Volgens hem ga je de diplomatieke betrekkingen met een belangrijk land niet verbreken vanwege een "politieke relletje" in maart 2017.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk het debat terug via Debat Gemist