Burgerinitiatief Tijd voor Transparantie

27 januari 2022, burgerinitiatief – De Kamer debatteert met minister Kaag (Financiën) over een burgerinitiatief dat gericht is op een transparant jaaroverzicht van de kosten van kapitaalverzekeringen.

Het burgerinitiatief Tijd voor Transparantie heeft tot doel verzekeraars te verplichten consumenten jaarlijks een gestandaardiseerd overzicht te verstrekken van alle kosten die in rekening zijn gebracht voor een kapitaalverzekering. Daarbij gaat het onder andere om fondsbeheer, afsluitprovisie en doorlopende provisie. Het initiatief wordt ondersteund door de Consumentenbond, ConsumentenClaim, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces.

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, licht het burgerinitiatief toe. Veel mensen die kapitaalverzekeringen hebben afgesloten, zijn volgens haar teleurgesteld. Verzekeraars hebben kosten niet of onvoldoende uitgelegd. Als ze dat wel moeten gaan doen, krijgen consumenten de kans om ergens anders heen te gaan met hun spaargeld.

Steun

Er is brede steun voor het burgerinitiatief. Het gaat vaak om mensen die hard hebben gewerkt, zegt Gijs van Dijk (PvdA), en door de hoge kosten minder geld hebben dan verwacht voor hun oude dag. Grote financiële instellingen spelen mooi weer en proberen mensen te misleiden, betoogt Alkaya (SP), die aandringt op nieuwe wetgeving.

Vaak staat informatie over kosten wel ergens, maar is die moeilijk te vinden, denkt Maatoug (GroenLinks). Zij steunt de oproep voor meer transparantie. Consumenten hebben informatie over verborgen kosten nodig om een goede keuze te kunnen maken, zegt Heinen (VVD).

Minister Kaag gaat onderzoeken hoe de regelgeving moet worden aangepast om kosten inzichtelijker te maken. Maar gezien het rechtszekerheidsbeginsel is terugwerkende kracht daarbij niet mogelijk. Ook gaat zij het gesprek aan met de aanbieders van dit soort polissen.

Uitvoerbaarheid

Sinds de woekerpolisaffaire zijn goede stappen gezegd, denkt Inge van Dijk (CDA), maar het kan nog steeds beter. Nieuwe regels over transparantie moeten wel goed uitvoerbaar zijn. Verzekeraars beweren niet meer over alle gegevens te beschikken om een overzicht te kunnen geven van alle kosten. Is dit echt zo of proberen ze er onderuit te komen? Van Dijck (PVV) heeft daar zijn twijfels over.

Als polissen lang geleden zijn afgesloten, zijn inderdaad wellicht niet alle kosten meer te achterhalen, zegt Kaag. Maar verzekeraars zouden moeten aantonen dat ze een serieuze poging hebben gedaan om dat wel te doen.

Buitenland

Hoe gaan andere landen om met dit probleem? Van Weyenberg (D66) oppert dat we kunnen leren van het buitenland. Er is Europese regelgeving, zegt minister Kaag, en Nederland doet daar vaak een schepje bovenop. Zij zal bezien hoe kan worden onderzocht wat andere landen doen om de transparantie te vergroten.

De Kamer stemt op 1 februari over de tijdens het debat ingediende motie.

Zie ook: