Bezorgdheid over blootstelling werknemers aan kankerverwekkende stoffen

30 mei 2018, debat - Bedrijven registreren onvoldoende of werknemers blootgesteld worden aan kankerverwekkende stoffen, zo blijkt uit onderzoek. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) reageert op vragen van de Kamer.

Bedrijven moeten de blootstelling van werknemers aan kankerverwekkende stoffen en straling registreren. In de praktijk gebeurt dat echter vaak niet, zo concludeert adviesbureau Capgemini in een rapport. Ook hebben bedrijven de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het arbeidsgerelateerde gezondheidsdossier regelmatig niet op orde.

Capgemini trekt "dodelijke conclusies", stelt Van Haga (VVD) vast. Bedrijven zouden er alles aan moeten doen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, zeggen Voortman (GroenLinks) en De Jong (PVV), maar doen dat helaas niet altijd. Raemakers (D66) wijst op de jaarlijkse 4.100 doden als gevolg van beroepsziektes. Een goede registratie kan levens redden, denkt Van Kent (SP).

Gevaarlijke stoffen zijn een sluipmoordenaar, erkent staatssecretaris Van Ark. Daarom is het belangrijk dat werkgevers hun werknemers goed beschermen tegen risico's.

Maatregelen

Voorlichting en bewustwording zullen de naleving van de regels verbeteren, verwacht de staatssecretaris. Maar verschillende woordvoerders denken dat er meer kan gebeuren.

  • De Jong (PVV): pak bedrijven die zich niet aan de regels houden, keihard aan

  • Van Haga (VVD): maak simpele en duidelijke regels die werkgevers goed kunnen naleven

  • Voortman (GroenLinks): versterk de positie van werknemers en de rol van ondernemingsraden

  • Heerma (CDA): bedrijfsartsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en werkgevers wijzen op hun verplichtingen

  • Raemakers (D66): geef bedrijfsartsen recht op inzage in de RI&E zodat ze beter kunnen adviseren over preventie

  • Van Kent (SP): zorg voor afschrikwekkende boetes en voldoende handhavingscapaciteit bij de inspectie

Toezicht en handhaving zijn essentieel, benadrukt staatssecretaris Van Ark. Zij werkt aan een plan voor de inzet van de Inspectie SZW, dat in het derde kwartaal naar de Kamer komt. Of verhoging van de boetes effectief is, betwijfelt de staatssecretaris.

De Kamer stemt op 5 juni over de ingediende moties.

Zie ook

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist