Bewaren kentekengegevens omstreden

2 november 2016, wetsvoorstel - Mag de overheid geregistreerde kentekens langer bewaren dan 24 uur? Minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil naar vier weken. Verschillende fracties hebben hun twijfels.

Camera's langs de weg registreren constant kentekens van voorbijrijdende auto's. Die techniek heet ANPR (Automatic NumberPlate Recognition).

Wie nog een boete heeft openstaan of om andere redenen door de politie wordt gezocht, wordt eruit gepikt. Alle andere kentekengegevens worden binnen 24 uur weer gewist.

Is het niet zonde om verder niets met al die informatie te doen? Van der Steur vindt van wel. Als je de kentekengegevens langer bewaart, kun je ze ook gebruiken voor de opsporing van verdachten die een ernstig misdrijf hebben gepleegd.

D66, GroenLinks en SP verzetten zich tegen de wet. Is dit noodzakelijk? Is het proportioneel?

Hoelang bewaren?

Van der Steur wil de bewaartermijn van de kentekengegevens verlengen naar vier weken.

Van Wijngaarden (VVD) wil de kentekens het liefst nog langer bewaren, namelijk maximaal zes maanden. Volgens hem gaat daarmee de pakkans van criminelen omhoog. Voor zeer ernstige delicten wil ook Van Toorenburg (CDA) graag verder terug kunnen kijken.

Het is de vraag of er voor een bewaartermijn van zes maanden genoeg steun bestaat. Voor de vier weken van de minister bestaat voldoende draagvlak, mits er goede waarborgen zijn.

Waarborgen

Verschillende Kamerleden willen duidelijke waarborgen. Oosenbrug (PvdA) vraagt waar deze privacygevoelige informatie wordt opgeslagen. Op Nederlands grondgebied, verzekert de minister.

En hoe zit het met de toegang tot de gegevens? Van der Steur benadrukt dat er "niet zomaar in de gegevens gegrasduind" kan worden. In reactie op Helder (PVV) zegt hij dat de meldkamers geen inzage hebben. Van Tongeren (GroenLinks) vindt dat de bevoegdheid voor inzage ten minste bij de rechter-commissaris moet liggen.

Privacyschending

Een overheid die alles meet en weet? Verhoeven (D66) moet er niet aan denken dat de overheid al je reisbewegingen bewaart.

Dat de gegevens worden vastgelegd "voor het geval dat" is het voornaamste bezwaar van D66. Misschien zijn ze handig voor de opsporing, maar er is geen sprake van een verdenking. Waarom zoveel data van onschuldige burgers verzamelen? George Orwell zou hiervan smullen, valt Van Tongeren (GroenLinks) Verhoeven bij.

Gesthuizen (SP) wijst erop dat ook de Autoriteit Persoonsgegevens twijfels heeft over de noodzaak en de effectiviteit van het langer bewaren van kentekengegevens voor de opsporing.

De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 10 april 2014. Over het wetsvoorstel wordt op 8 november gestemd.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.