Bevorderen van de langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders

27 maart 2019, wetsvoorstel - Minister Dekker (Rechtsbescherming) past wetgeving aan om de betrokkenheid van aandeelhouders op lange termijn te versterken. De aanleiding hiervoor is een Europese richtlijn.

Aandeelhouders zouden zich meer moeten bemoeien met corporate governance, het (goed) besturen van een onderneming. Dat is een belangrijke gedachte achter de Europese richtlijn die minister Dekker met zijn wetsvoorstel wil invoeren. Dit moet onder andere de transparantie vergroten, maar de meeste aandacht gaat uit naar het beloningsbeleid en de grote loonkloof tussen bestuurders en gewone werknemers.

Gekwalificeerde meerderheid

Niet een gewone meerderheid maar minimaal 75% van de aandeelhouders zou een verandering van het beloningsbeleid moeten steunen, vindt zowel Snels (GroenLinks) als Van Gent (VVD). De VVD'er wil echter wel de mogelijkheid openlaten om in statuten te regelen dat een gewone meerderheid voldoende is.

Dekker reageert positief op Van Gents voorstel. Maar zullen bedrijven dan niet snel hun statuten wijzigen om toch met een gewone meerderheid beloningen te kunnen aanpassen? De minister belooft dit te monitoren.

Uitzonderingen schrappen?

In uitzonderlijke situaties mogen ondernemingen afwijken van het door aandeelhouders vastgestelde beloningsbeleid. Daarbij gaat het volgens minister Dekker om situaties waarin het voortbestaan van de vennootschap in gevaar is. Maar dit biedt de mogelijkheid om de democratie binnen een onderneming te omzeilen, vreest Futselaar (SP).

Grote beursvennootschappen moeten hun bezoldigingsverslag ter adviserende stemming voorleggen aan de aandeelhouders. Deze verplichting geldt niet voor kleine en middelgrote beursvennootschappen. Onterecht, vinden Van Gent (VVD) en Sneller (D66): ook bij kleinere ondernemingen is de invloed van aandeelhouders belangrijk.

Ondernemingsraad

Niet alleen de aandeelhouders maar ook de ondernemingsraad zou moeten instemmen met het beloningsbeleid, vindt Snels (GroenLinks), vooral als bestuurders er meer op vooruitgaan dan de werknemers. Nijboer (PvdA) steunt hem daarin. Voor Sneller (D66) gaat een vetorecht te ver, maar hij wil de ondernemingsraad wel een adviesrecht geven.

Minister Dekker wil niet dat de ondernemingsraad een instemmings- of adviesrecht krijgt: de aandeelhouders gaan over de beloning van bestuurders.

Cultuurverandering

Hoeveel sloten moeten er op de deur? Van Dam (CDA) begrijpt de wens om iets te doen aan grote beloningsverschillen, maar betwijfelt of het verstandig is om dat alleen af te dwingen in de wet. Een cultuur- en mentaliteitsverandering aan de directietafels, in de raden van bestuur en bij de aandeelhouders is in zijn ogen wellicht effectiever.

Frans model

In Frankrijk krijgen aandeelhouders meer stemrecht als zij aandelen langer in bezit hebben. Nijboer (PvdA) en Futselaar (SP) zijn daar positief over. Het ontmoedigt volgens hen aandeelhouders die zich vooral richten op de korte termijn, zoals hedgefondsen en andere "roofkapitalisten". Minister Dekker belooft dit punt mee te nemen in gesprekken over modernisering van het ondernemingsrecht.

De Kamer stemt op 2 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist