Betere bescherming van bedrijfsgeheimen

12 april 2018, wetsvoorstel - De Kamer bespreekt met minister Wiebes (Economische Zaken) een wet gebaseerd op een Europese richtlijn over het beschermen van bedrijfsgeheimen.

Met de Europese richtlijn krijgen bedrijfsgeheimen in alle EU-lidstaten dezelfde status en bescherming. Alle woordvoerders juichen dat toe.

Bedrijven kunnen zich met deze wet bijvoorbeeld wapenen tegen de opkomst van digitale bedrijfsspionage, zegt Veldman (VVD). Van den Berg (CDA) en Paternotte (D66) verwelkomen de laagdrempeligheid voor start-ups en mkb'ers, die vaak geen ingewikkelde octrooiaanvraag kunnen doen om hun vindingen juridisch te beschermen.

Balans

Minister Wiebes wijst op de balans die in de wet is gezocht. Bedrijven moeten hun geheimen kunnen beschermen tegen concurrenten, maar werknemers en journalisten moeten bedrijfsgeheimen kunnen onthullen als een bedrijf regels en wetten aan zijn laars lapt.

Met de wet in de hand kan de rechter straks beslissen over het schemergebied waarin de belangen van bedrijven en de samenleving elkaar doorkruisen.

Klokkenluiders

Alkaya (SP), Van der Lee (GroenLinks), Paternotte (D66) en Van den Berg (CDA) vragen naar de brede definitie van "bedrijfsgeheim" in de wet. Kunnen bedrijven dat niet misbruiken als het tot een zaak komt tegen een klokkenluider die een misstand aankaart en tegelijkertijd een bedrijfsgeheim openbaart?

Alkaya (SP) pleit ervoor dat een klokkenluider niet zou hoeven aantonen dat hij in het algemeen belang en niet uit persoonlijke motieven heeft gehandeld. Het is aan het bedrijf om het tegendeel te bewijzen.

Wiebes ziet een omkering van de bewijslast niet zitten: een medewerker zou zich niet onterecht achter de status van klokkenluider moeten kunnen verschuilen en klokkenluiders zijn bovendien juridisch al voldoende beschermd met andere wetten.

Concurrentiebeding

Werkgevers nemen in veel contracten met werknemers een concurrentiebeding op: die mogen hun opgedane kennis niet gebruiken als ze in dienst treden bij een concurrent. Het steviger verankeren van bedrijfsgeheimen in de wet belemmert de vrijheid van medewerkers om bij een ander bedrijf te gaan werken, vrezen Van der Lee (GroenLinks) en Alkaya (SP).

Wiebes ziet geen verband tussen bedrijfsgeheimen en de discussie over het concurrentiebeding, een "buitengewoon genuanceerd en juridisch rijk gebied" dat valt buiten deze wetsbehandeling.

Geheim is geheim

Bij inbreuk op bedrijfsgeheimen is het volgens Veldman (VVD) onrechtvaardig als de winnende partij met een groot deel van de proceskosten blijft zitten. Dat weerhoudt bedrijven er wellicht van om een zaak aan te spannen. Veldmans voorstel dat de rechter van geval tot geval bepaalt welke partij welk deel van de proceskosten betaalt, kan op goedkeuring van de minister rekenen.

Paternotte (D66) vraagt zich af of bedrijven wel voldoende op de hoogte zijn van alle voorwaarden voor bedrijfsgeheimen die in de wet zijn opgenomen. Hoe weten ze dat ze straks aan de juridische vereisten voldoen? Wiebes verwacht geen problemen. Bedrijven willen volgens de minister hun geheimen per definitie geheim houden.

De Kamer stemt op 17 april over het wetsvoorstel.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist