Bergkamp gekozen als Kamervoorzitter

7 april 2021, debat - D66-Kamerlid Vera Bergkamp wordt de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Zij krijgt meer stemmen dan Bosma (PVV) en zittend Kamervoorzitter Arib (PvdA).

Bergkamp werd gekozen in één stemronde. Ze kreeg 74 stemmen. Arib kreeg 38 stemmen en Bosma 27. Er werden 144 stemmen uitgebracht, waarvan 139 geldige. Met 74 stemmen had Bergkamp daarmee 4 stemmen meer dan de benodigde meerderheid van 70.

In het debat voorafgaand aan de verkiezing werd aan de kandidaat-voorzitters gevraagd hoe zij over verschillende onderwerpen denken en hoe zij hun voorzitterschap voor zich zien.

Dualisme en wetgeving

Hoe kan de Kamer haar belangrijkste taken, het controleren van de regering en het behandelen van wetgeving, beter gaan uitvoeren? Eigenlijk alle woordvoerders pleiten voor meer dualisme en een zorgvuldige behandeling van wetsvoorstellen.

  • Van Baarle (DENK): het toeslagenschandaal heeft duidelijk gemaakt dat de controlerende functie van de Kamer onder druk staat
  • Kuik (CDA): te vaak worden vragen van de Kamer niet of te laat beantwoord
  • Van Haga (FVD) en Markuszower (PVV): de Voorzitter moet het evenwicht tussen coalitie en oppositie bewaken en zou daarom bij voorkeur uit een oppositiefractie moeten komen
  • Leijten (SP): een Voorzitter moet ervoor zorgen dat minderheden ook gehoord worden
  • Ceder (ChristenUnie): welke versterking van de Kamer is nodig om wetgeving goed te beoordelen

Bergkamp wil "streng en rechtvaardig zijn" als het op de informatiepositie van de Kamer aankomt. Arib wijst op haar ervaring met dit onderwerp: ik schrik er niet voor terug om meteen te bellen of venijnige brieven aan het kabinet te sturen. Bosma stelt zich kandidaat omdat hij "een volledige rehabilitatie wil van de volksvertegenwoordiging". Volgens hem is de Kamer nu een "lammetje".

Debatten

Den Haan (50PLUS) vindt dat de nieuwe Voorzitter ervoor moet zorgen dat debatten meer op hoofdlijnen worden gevoerd. Debatten zouden niet eindeloos moeten duren, vindt Nijboer (PvdA), maar alle zeventien fracties moeten wel hun inbreng kunnen leveren.

De Vries (VVD) vraagt naar de balans tussen vrijheid van meningsuiting in debatten en het respectvol met elkaar omgaan. En hoe gaat de Voorzitter voorkomen dat de vergaderagenda weer overbelast raakt? Bisschop (SGP) vraagt de drie kandidaten naar hun ideeën daarover.

Bergkamp wil de Kamer wat dat betreft "een spiegel voorhouden", want de Kamer heeft immers zelf gezegd meer tijd te willen besteden aan wetgeving en haar controlerende taak.

Toegankelijkheid Kamer

Wat de Tweede Kamer doet moet voor iedereen toegankelijk zijn, betoogt Wassenberg (PvdD). Bromet (GroenLinks) vraagt aandacht voor de toegankelijkheid van het gebouw en de inzet van gebarentolken. Simons (BIJ1) ziet het als een belangrijke taak van de Voorzitter om het werk van de Kamer te vertalen naar de samenleving.

Bruggenbouwer

De Voorzitter moet een bruggenbouwer zijn en is het gezicht van de Kamer, benadrukt Van Baarle (DENK). Daarom valt Bosma als PVV'er voor hem af. Het PVV-verkiezingsprogramma druist in tegen de Grondwet, is ook het bezwaar van Sneller (D66) tegen Bosma. Ook Leijten (SP), Dassen (Volt) en Simons (BIJ1) vinden daarom dat hij de Kamer als instituut niet goed kan vertegenwoordigen. Maar volgens Eerdmans (JA21) en Van der Plas (BBB) moet de kwaliteit van een Voorzitter de doorslag geven en niet zijn politieke kleur.

Organisatie

Leijten (SP) vraagt aandacht voor de ambtelijke Kamerorganisatie die de Kamerleden ondersteunt. Hoe onderhouden we die "machinekamer" zo goed mogelijk? Volgens Ceder (ChristenUnie) moet de organisatie verder professionaliseren, maar tegelijkertijd een veilige en goede plek zijn om te werken.

De Kamer stemde na het debat schriftelijk over de benoeming van de nieuwe Voorzitter.