Beperking bonussen financiële sector

15 oktober 2014, wetsvoorstel - Het voorstel van minister Dijsselbloem (Financiën) om de bonussen bij financiële ondernemingen te beperken krijgt brede steun. Voor sommige woordvoerders gaan de plannen niet ver genoeg.

Excessieve bonussen kunnen zorgen voor het veronachtzamen van de belangen van klanten, het nemen van onverantwoorde risico's en het uit het oog verliezen van langetermijnbelangen. Daarom wil Dijsselbloem bonussen beperken tot 20% van de vaste beloning. Hiermee gaat hij verder dan de Europese regelgeving, waardoor De Vries (VVD) en Koolmees (D66) hun twijfels hebben. Andere woordvoerders willen juist verdergaande maatregelen. Verhoog de boetes en koppel ze aan de omzet, suggereert Nijboer (PvdA). Van Dijck (PVV), Klaver (GroenLinks) en Merkies (SP) willen ook de vaste beloningen matigen. Belangrijker dan het vaststellen van wettelijke normen is een cultuuromslag in de sector, stellen Schouten (ChristenUnie) en Van Hijum (CDA).

Er lijken manieren om het bonusplafond te omzeilen

Het kopen van schilderijen van werknemers. Het verzinnen van nieuwe toeslagen. Het toekennen van hoge verhuisvergoedingen. Verschillende woordvoerders wijzen op de mogelijkheden om het gestelde bonusplafond te ontwijken. Toezicht van DNB moet voorkomen dat bedrijven de nieuwe wetgeving ontduiken, reageert Dijsselbloem. Als de minister consistent is, betogen Van Hijum en Koolmees, zou hij ook moeten ontmoedigen dat de rijksoverheid buitenlandse financiële instellingen inhuurt die excessieve bonussen toekennen. Maar Dijsselbloem benadrukt dat de expertise van dit soort buitenlandse banken waarschijnlijk nodig is bij de verkoop van eerder genationaliseerde financiële bedrijven.

Vergoedingen bij vertrek of overname worden beperkt

De minister wil niet dat bestuurders van financiële ondernemingen die vrijwillig vertrekken, nog een vergoeding krijgen. Maar voor De Vries gaat dit te ver. Zij wil het verbod op vertrekvergoedingen beperken tot frauderende en falende bestuurders. Ook wil zij het bevriezen van de waarde van opties en aandelen van bestuurders bij verkoop van hun bedrijf schrappen.Van Dijck en Merkies zijn daartegen, omdat deze bepaling volgens hen juist voorkomt dat topmannen bij een overname hun eigenbelang boven het bedrijfsbelang stellen. Volgens hen is dit in het verleden bijvoorbeeld gebeurd bij de verkoop van Numico en ABN AMRO.

Publicatieplicht moet transparantie vergroten

Financiële ondernemingen moeten in het jaarverslag of op de website gegevens gaan publiceren over hun beloningsbeleid. De Vries heeft bedenkingen bij dit voorstel van Dijsselbloem. Zij vreest dat de administratieve lasten hierdoor fors zullen stijgen, vooral bij kleinere bedrijven. Maar Klaver wil juist dat er meer gegevens openbaar worden gemaakt, zoals het totaalbedrag aan bonussen en de verhouding tussen de hoogst- en de laagstbetaalde werknemer.

De Kamer sprak eerder op 2 oktober over het beloningsbeleid van financiële ondernemingen. Zij stemt op 16 oktober over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.