Behandeling Wet uitbreiding taakstrafverbod afgerond

26 januari 2021, wetsvoorstel - De ministers Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) willen dat een veroordeling voor geweld tegen hulpverleners en handhavers met een publieke taak leidt tot een gevangenisstraf. De Kamer bespreekt hun wetsvoorstel.

Geweld tegen hulpverleners en handhavers is onacceptabel, vinden alle woordvoerders. Voor sommigen van hen gaat het wetsvoorstel niet ver genoeg, maar anderen vinden een absoluut taakstrafverbod juist te ver gaan.

Maatwerk rechter

Door een taakstrafverbod komt er meer nadruk te liggen op vergelding. Van den Berge (GroenLinks) vreest dat er daardoor minder aandacht is voor het voorkomen van herhaling. Hij suggereert om een hardheidsclausule in de wet op te nemen, zodat de rechter toch kan besluiten om alleen een taakstraf op te leggen.

Met het wetsvoorstel is het niet meer mogelijk om een taakstraf te combineren met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Van der Graaf (ChristenUnie), Van Nispen (SP) en Kuiken (PvdA) vinden het onverstandig om de rechter die mogelijkheid te ontnemen. Het wordt volgens hen dan moeilijker om maatwerk te leveren.

Het opleggen van alleen een taakstraf is passend bij relatief lichte vergrijpen, zegt minister Dekker. Geweld tegen personen met een publieke taak valt daar voor hem niet onder. Dekker vindt dat de rechter nog genoeg mogelijkheden heeft voor maatwerk, bijvoorbeeld door een deel van de straf voorwaardelijk op te leggen.

Helder (PVV) vreest dat rechters het taakstrafverbod zullen omzeilen door geen straf of een lage gevangenisstraf op te leggen. Daarom wil zij dat er een minimumstraf komt van vijf jaar bij geweld tegen publieke functionarissen.

Reikwijdte

Zou bedreiging van personen met een publieke taak niet ook strenger bestraft moeten worden? Van Dam (CDA) en Bisschop (SGP) vragen zich dat af. De SGP'er oppert om eveneens een taakstrafverbod in te stellen bij vernielingen die leiden tot belemmering van hulpverlening.

Bedreigingen zijn ernstig, erkent minister Dekker, maar gaan minder ver dan fysiek geweld. Het wetsvoorstel beperkt zich volgens hem daarom tot aantasting van de lichamelijke integriteit.

Beroepsgroepen

Moeten niet meer groepen onder het taakstrafverbod komen te vallen? Van Wijngaarden (VVD) suggereert dat het ook kan gaan gelden voor particuliere beveiligers en journalisten. Groothuizen (D66) waarschuwt voor een "lappendeken van speciale slachtoffers".

Van functionarissen met een publieke taak wordt verwacht dat ze indien nodig "een stap vooruit zetten", benadrukt minister Grapperhaus. Voor hen is het wetsvoorstel bedoeld. Beveiligers, bijvoorbeeld bij een concert, kunnen er volgens hem onder vallen als er een publiekrechtelijke vergunning is. Journalisten verdienen volgens hem bescherming, maar passen niet in dit wetsvoorstel: het zijn geen publieke functionarissen.

De eerste termijn van de Kamer vond plaats op 26 januari. Op 2 februari stemt de Kamer over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Zie ook