Behandeling begroting VWS afgerond

18 oktober 2018, begroting - De bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageren op de vragen en suggesties van de woordvoerders over hun begroting voor 2019.

Er gaat heel veel goed, zegt minister De Jonge (Volksgezondheid), maar heel veel kan nog beter. Twaalf programma's en vier hoofdlijnenakkoorden moeten daarbij helpen. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) hoopt en verwacht dat het hoofdlijnenakkoord in de geestelijke gezondheidszorg helpt om de wachtlijsten te verkorten.

De juiste zorg op de juiste plek. Dit is een belangrijk uitgangspunt in de gesloten hoofdlijnenakkoorden met de huisartsen en de medisch specialisten, betoogt minister Bruins (Medische Zorg). Daarnaast is het de bedoeling om te snijden in administratieve lasten, kosten in de hand te houden en personeelstekorten op te lossen.

Toegankelijkheid

Voorkom dat mensen die zich ergens melden voor zorg worden doorverwezen naar een ander loket, zegt Bergkamp (D66). Ook minister De Jonge wil niet dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Er is geld vrijgemaakt om ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen te helpen om de juiste zorg te vinden. Extra hulp voor deze groep valt toe te juichen, zegt Hijink (SP), maar pas op dat deze begeleiding niet leidt tot meer bureaucratie en zo het "zorgdoolhof" nog ingewikkelder maakt.

Voor mensen met een complexe zorgvraag, bijvoorbeeld een combinatie van psychische problemen en een verstandelijke beperking, is het lastig om geschikte zorg te vinden. Hoe lossen we dit op, vraagt Slootweg (CDA). Minister De Jonge wil 100 extra plekken creëren voor deze groep en daarnaast ambulante teams inrichten.

Slachtoffers van genitale verminking hebben nu niet in alle gevallen recht op een hersteloperatie. Raemakers (D66) pleit daarom voor een klinische trial, zodat er meer duidelijkheid komt over de veiligheid en effectiviteit van reconstructies.

Is het zorgaanbod op lange termijn in alle regio's nog voldoende? Van den Berg (CDA) maakt zich daar zorgen over. Fusies mogen niet doorgaan als mensen daardoor niet meer binnen een kwartier in een ziekenhuis kunnen zijn, vindt Van Gerven (SP).

Betaalbaarheid

Verdienen de mensen in de zorg genoeg? Het loon moet aantrekkelijk genoeg zijn om het personeelstekort op te lossen, betoogt Kerstens (PvdA). Minister De Jonge stelt dat de zorgsalarissen de vergelijking met andere publieke sectoren prima kunnen doorstaan.

Slimme zorg thuis kan de kwaliteit van leven verbeteren, denkt Arno Rutte (VVD), en de kosten verlagen. Zo hoeven mensen met een chronische ziekte minder naar het ziekenhuis door online contact te houden.

Het hoge eigen risico leidt er volgens Kuzu (DENK) toe dat mensen zorg mijden. Daarom stelt hij voor om het af te schaffen en dit te financieren door de vennootschapsbelasting niet te verlagen.

Ouderenzorg en -huisvesting

Ouderen blijven langer thuis wonen. Sazias (50PLUS) vraagt om meer inzet bij het creëren van geschikte huisvesting voor deze groep. Hierbij is een rol weggelegd voor woningcorporaties, vindt Dik (ChristenUnie). Agema (PVV) suggereert om leegstaande verzorgingshuizen om te bouwen. Dit laatste gebeurt in de praktijk volgens minister De Jonge al regelmatig.

Combineer kennis uit het verpleeghuis vaker met kennis uit de wijk, oppert Hermans (VVD). De minister wijst erop dat de specialist ouderengeneeskunde steeds vaker niet alleen in het verpleeghuis wordt ingezet maar ook bij ouderen die thuis wonen.

Preventie

Staatssecretaris Blokhuis spreekt met maatschappelijke partijen over een preventieakkoord. Belangrijke onderwerpen zijn roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Invoering van een suikertaks zou onderdeel moeten zijn van het preventieakkoord, vindt Akerboom (PvdD).

Van der Staaij (SGP) verzet zich tegen de normalisering van drugsgebruik. Hij pleit voor meer voorlichting over de schadelijke gevolgen en voor handhavend optreden tegen het gebruik van partydrugs.

Het kabinet trekt 53 miljoen uit voor de preventie van en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschap. Een van de gesubsidieerde organisaties is Siriz. Maar geeft die wel onafhankelijk advies? Ploumen (PvdA) en Ellemeet (GroenLinks) betwijfelen dat, omdat Siriz is voortgekomen uit een anti-abortusorganisatie. Zij willen daarom de subsidie stopzetten.

Er komen kwaliteitscriteria voor organisaties die keuzehulpgesprekken aanbieden, verzekert staatssecretaris Blokhuis. Correcte en onafhankelijke informatievoorziening valt daar volgens hem onder.

De Kamer sprak eerder op 17 oktober over de begroting. Zij stemt op 30 oktober over de moties en op een nader te bepalen datum over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist