Begrotingsbehandeling Koninkrijksrelaties afgerond

10 oktober 2019, begroting - Staatssecretaris Knops (Koninkrijksrelaties) reageert op de inbreng van de Kamerleden over de begroting van Koninkrijksrelaties.

De begrotingsbehandeling vindt plaats op een bijzondere moment, memoreert Knops. Op 10 oktober 2010, exact negen jaar geleden, werd in het Statuut vastgelegd dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden werden. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius kregen de status van bijzondere gemeente binnen Nederland.

Sindsdien verloopt de samenwerking met de eilanden volgens de staatssecretaris "vaak goed, maar ook te vaak stroef", onder andere door cultuurverschillen en onbegrip over elkaars positie.

Het is oneerlijk dat Nederland niet zelf kan besluiten om uit het Statuut te treden, stelt De Graaf (PVV), maar de andere landen wel. Bosman (VVD) roept het kabinet op om de bestuurlijke verhoudingen en verantwoordelijkheden opnieuw vast te leggen. Ontwikkel een visie op hoe de Nederlandse coördinerende rol voor de samenwerking binnen het Koninkrijk er over vijf jaar moet uitzien, bepleit Bisschop (SGP).

Hulp en ondersteuning

Knops uit zijn zorgen over de politieke instabiliteit en corruptie op Sint-Maarten, nadat het kabinet er eind september viel. Daardoor loopt de inzet van Nederland en de Wereldbank voor de wederopbouw na orkaan Irma gevaar.

Van Raak (SP) geeft de staatssecretaris een compliment: Knops is de eerste bewindspersoon die de waarheid vertelt over de situatie op Sint-Maarten en daar ook naar handelt. De rechtshandhandhaving op Sint-Maarten zou volgens Van Dam (CDA) onder Nederlands beheer moeten worden gebracht, bijvoorbeeld om de gevangenis en de recherche te verbeteren.

Om de drugscriminaliteit en de armoede op Curaçao te bestrijden, wil Kuiken (PvdA) een nationaal programma naar Rotterdams voorbeeld. Maar volgens Knops bestaat dat in de praktijk al. Er is een langjarige aanpak om de lokale economie te versterken waarbij meerdere departementen zijn betrokken, zegt de staatssecretaris.

Vluchtelingen uit Venezuela

Diertens (D66) heeft signalen ontvangen dat Venezolaanse vluchtelingen in de cel zijn gezet op Curaçao. Dat is in strijd met regels voor vluchtelingenopvang. De houding van de staatssecretaris bij de vluchtelingenproblematiek is "afstandelijk", vindt Özütok (GroenLinks), die spreekt van een crisissituatie.

De situatie is schrijnend, zegt Knops. Nederland heeft hulpgelden beschikbaar gesteld, maar kan niet direct ingrijpen. De autonome landen binnen het Koninkrijk zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen.

Van der Graaf (ChristenUnie) maakt zich zorgen over mensenhandel op de eilanden. Kan de Nederlandse Nationaal Rapporteur Mensenhandel zijn kennis en expertise aanbieden? Nederland is bereid om te helpen, zegt Knops, maar wel aan de hand van een concrete hulpvraag van de eilanden.

De Kamer sprak eerder, op 8 oktober, over de begroting. Zij stemt op 15 oktober over de ingediende moties en op 3 december over de begroting.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist