Nog geen besluit over adviescolleges

24 september 2014, wetsvoorstel - De Kamer stelt een beslissing over de adviescolleges voorlopig uit. Eerst moet er meer duidelijk worden over de vernieuwing van het adviesstelsel.

Adviescolleges geven de regering en de Eerste en Tweede Kamer gevraagd én ongevraagd advies. Bekende adviesraden zijn bijvoorbeeld de Onderwijsraad en de Kiesraad. Minister Blok (Rijksdienst) wil de kaderwet wijzigen waar alle 27 adviescolleges onder vallen. Met zijn voorstel om het maximumaantal leden van een adviescollege te verminderen van veertien naar tien, kunnen de Kamerleden leven. "Dit is in de praktijk vaak al zo", merkt Schouw (D66) op. Bloks voorstel om de verplichte kabinetsreactie af te schaffen, stuit echter op weerstand. Ook wil de Kamer deze wetswijziging koppelen aan de door Blok beloofde visie op het gehele adviesstelsel.

Kamermeerderheid wil verplichte kabinetsreactie behouden
Nu moet een minister nog binnen drie maanden reageren op een advies. Het kabinet wil die plicht echter laten vervallen. Blok geeft aan liever te reageren als het kabinet met concrete beleids- of wetswijzigingen komt. Zo wordt de reactie "gekoppeld aan de politieke actualiteit". Taverne (VVD) valt hem bij: een kabinet zal "echt wel reageren als een advies goed en relevant is". Maar Schouw, Van Toorenburg (CDA) en coalitiepartner PvdA willen deze verplichting toch in de wet houden. Fokke (PvdA) vindt een kabinetsreactie namelijk "een van de bouwstenen in het politieke debat". Schouw beaamt: "Als er belangrijk denkwerk is verzet, kan het kabinet daar toch op reageren?"

Kamer stemt voorlopig niet over het wetsvoorstel
Gedurende het debat blijkt dus dat dit wetsvoorstel iets regelt wat in de praktijk vaak al zo is - kleinere adviescolleges - en dat voor afschaffing van de verplichte kabinetsreactie geen meerderheid bestaat. Omdat Blok sowieso bezig is met een vernieuwing van het gehele adviesstelsel besluit de Kamer te wachten op zijn brief daarover, die hij nog dit jaar zal sturen. Daarin zal bijvoorbeeld de onderzoeksagenda aan de orde komen. De Kamer wil bekijken of zij die brief van de minister bij dit wetsvoorstel kan betrekken. Voorlopig wordt het wetsvoorstel daarom aangehouden. Later bepaalt de Kamer of en, zo ja, wanneer zij over het wetsvoorstel stemt.

ZIE OOK:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.