Aanwijzing van een informateur

6 april 2021, debat - De Kamer debatteert over de aanwijzing van een formateur die het proces van de vorming van een nieuw kabinet vlot moet trekken, en over de opdracht die deze functionaris moet meekrijgen.

In een eerdere bijeenkomst van de fractievoorzitters met Kamervoorzitter Arib werd Herman Tjeenk Willink voorgedragen als informateur. Aansluitend aan het debat stemt een meerderheid van de Kamer voor de formele aanwijzing van Tjeenk Willink. Alleen PVV, FVD en BBB zijn tegen, leggen zij in het debat uit.

Wilders (PVV) wil nieuwe verkiezingen. Hij denkt dat alleen zo het vertrouwen van de burger in de politiek kan worden hersteld. Het woord is aan de Kamer en niet aan een "kartelkardinaal" als Tjeenk Willink, vindt Baudet (FVD). Van der Plas (BBB) had liever generaal buiten dienst Van Uhm als informateur aangewezen.

Opdracht

In het kader van het herstel van vertrouwen wil Rutte (VVD) in de gesprekken met de informateur het thema "macht en tegenmacht" nadrukkelijk aan de orde stellen. Daar is Hoekstra (CDA) het mee eens, maar primair zal de informateur "aan de gang moeten met wat er in de afgelopen periode is misgegaan". Die gebeurtenissen maken de mogelijkheden om een nieuw kabinet te vormen heel klein, meent Ouwehand (PvdD).

Het werk van de informateur moet gericht zijn op het vormen van een stabiel, breed gedragen en zo progressief mogelijk kabinet, vindt Kaag (D66). We moeten breken met Ruttedoctrines, leugens en afbraakbeleid, zegt Simons (BIJ1), die wil inzetten op "formeren over links".

Ploumen (PvdA) wil een kabinet dat antwoorden biedt op de grote maatschappelijke vragen. En dat kabinet moet "dienstbaar en benaderbaar" zijn, voegt Segers (ChristenUnie) toe.

Bestuurscultuur

We moeten werk maken van een veel opener bestuurscultuur, vinden Dassen (Volt) en Den Haan (50PLUS). Daar sluit Klaver (GroenLinks) zich bij aan, maar kan dat wel bereikt worden met de huidige politiek leiders? We hebben eerlijke politiek nodig, die van onderop veranderingen kan realiseren, zegt Marijnissen (SP). Weg met een overheid die burgers "discrimineert en kapotmaakt", betoogt Azarkan (DENK).

Om de openheid te bevorderen, stelt Eerdmans (JA21) voor om bij het eindverslag van de informateur alle gespreksverslagen te openbaren. Van der Staaij (SGP) dringt aan op een goede balans tussen openheid en vertrouwelijkheid in de gesprekken met de informateur.

De Kamer stemt aansluitend op het debat over de tijdens het debat ingediende moties.