Aanpak seksuele intimidatie op de werkvloer

22 februari 2018, debat - Kan de overheid meer doen om seksuele intimidatie op de werkvloer te voorkomen? De Kamer spreekt met staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken), minister Grapperhaus (Justitie) en minister Van Engelshoven (Onderwijs).

Het afgelopen halfjaar is er in het licht van de #MeToo-discussie veel aandacht voor onwenselijk seksueel gedrag. Bij seksuele intimidatie (op de werkvloer) spelen ongelijke machtsverhoudingen vaak een rol, zegt minister Van Engelshoven. Ieder jaar krijgen naar schatting 134 duizend werknemers te maken met ongewenste seksuele aandacht van collega's of leidinggevenden. Het overkomt vrouwen vier keer vaker dan mannen.

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op het werk, aldus staatssecretaris Van Ark. Werkgevers zijn volgens haar verantwoordelijk voor het creëren van een cultuur waarin men elkaar aanspreekt op ongewenst gedrag en werknemers hun grenzen kunnen aangeven.

Goede voorbeeld van de overheid

De rijksoverheid moet het goede voorbeeld geven bij het aanpakken van seksuele intimidatie op de werkvloer, benadrukt Sjoerdsma (D66). Hij krijgt bijval van Van den Hul (PvdA) en Van Toorenburg (CDA) voor zijn oproep om een onderzoek uit te voeren bij de Tweede Kamer en de ministeries. Ook moet er een onafhankelijk meldpunt komen voor de rijksoverheid, zegt Özütok (GroenLinks).

Seksuele intimidatie is een ernstig probleem, erkent Beertema (PVV). Maar er is volgens hem al een waaier aan maatregelen genomen om dit aan te pakken. Hij zet dan ook vraagtekens bij de oproep van Sjoerdsma: welke aanwijzingen zijn er voor grote misstanden bij de overheid?

Rol vertrouwenspersonen

Het is belangrijk dat slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer ergens terechtkunnen met hun klachten. Daarom zou elke organisatie een vertrouwenspersoon moeten hebben, vinden Van Dijk (SP) en Van den Hul. Özütok wil vertrouwenspersonen een sterkere positie geven.

Er loopt een onderzoek naar de rol en de positie van vertrouwenspersonen. De uitkomsten daarvan zijn volgens staatssecretaris Van Ark binnenkort bekend.

Opsporing en vervolging

Voor slachtoffers is het belangrijk dat zedenzaken zo snel mogelijk worden afgewikkeld, betoogt Yesilgöz (VVD): we moeten geen dag langer dan nodig besteden aan het oppakken en berechten van daders. Daarom is het volgens Van Dijk belangrijk dat de zedenrecherche voldoende capaciteit krijgt. Hij stelt dan ook voor om die met 100 fte te verhogen.

Het Wetboek van Strafrecht stamt uit een tijd dat vrouwen er niet toe deden, zegt Van Toorenburg. Zij vraagt het kabinet om te bekijken of seksuele intimidatie een strafbaar feit kan worden. Een interessante gedachte die we moeten onderzoeken, zo reageert Grapperhaus. Maar hij wijst ook op de mogelijkheden die er al zijn, bijvoorbeeld op basis van het artikel over schennis van de eerbaarheid.

De Kamer stemt op 6 maart over de ingediende moties.

Teruglezen en terugkijken

  • Zie ook de geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk dit debat terug via Debat Gemist.
  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.