Aanhoudende zorgen over Syrië

21 december 2016, debat - De oorlog in Syrië is afschuwelijk en complex. Hoe moet het daar verder? Helaas is er geen pasklaar antwoord op die vraag, constateren Kamer en kabinet.

De oorlog in Syrië duurt nu al zes jaar. Hartverscheurend, afschuwelijk, onbeschrijflijk: de Kamerleden en de ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kunnen de ellende nauwelijks onder woorden brengen.

Nu Assad Aleppo heroverd heeft, is de zaak razendsnel gekanteld in het voordeel van zijn regime. Hoe moet het verder met Syrië? Wat kan Nederland doen?

Onmacht

Ten Broeke (VVD) constateert "totale machteloosheid van de internationale gemeenschap". We zijn buitengewoon onmachtig, vat Servaes (PvdA) het gevoel van de woordvoerders samen. Desalniettemin wil hij elk gaatje en elke mogelijkheid voor een oplossing blijven onderzoeken.

Inmiddels lijken Rusland, Iran en Turkije er wél in te slagen om met het regime van Assad en de rebellen te spreken. De as Moskou-Teheran-Ankara bepaalt nu de toekomst van Syrië, volgens Ten Broeke.

Van Bommel (SP) wil weten of het klopt dat Turkije niet langer het vertrek van Assad eist. Als dat een toenadering tot Rusland is, vindt hij dat buitengewoon zorgelijk. Ook De Roon (PVV) beoordeelt de rol van Turkije als kwalijk, omdat het een eigen agenda in Syrië uitvoert.

Vluchtelingen

Verschillende woordvoerders maken zich grote zorgen om de mensen die op de vlucht zijn geslagen. Voordewind (ChristenUnie) vraagt wat Nederland en de EU kunnen doen om de vluchtelingen te helpen.

Wellicht kan Nederland zieke en oudere vluchtelingen en kinderen overnemen van Turkije, suggereert Voortman (GroenLinks). Ook wat Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) betreft zijn vluchtelingen welkom in Nederland.

Sjoerdsma (D66) wil een extra bedrag van 40 miljoen inzetten voor opvang en hulp in de regio.

Waarnemingsmissie

Gelukkig is er wel eindelijk een VN-resolutie die de inzet van waarnemers mogelijk maakt, zegt Knops (CDA). Ook Servaes en Voordewind vinden het winst dat er waarnemers naar Aleppo kunnen. Tegelijkertijd vragen zij zich af hoe die daar veilig hun werk kunnen doen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.