Aandacht voor uitblijven van passende jeugdhulp

31 mei 2018, debat - De Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten vraagt aandacht voor het tekort aan passende jeugdhulp. De Kamer debatteert met minister De Jonge (Volksgezondheid) over de aanpak hiervan.

In een brandbrief hebben 500 jeugdrechtadvocaten de noodklok geluid: hun minderjarige cliƫnten krijgen niet altijd de zorg die ze nodig hebben. Jongeren verblijven bijvoorbeeld langer in een gesloten instelling dan nodig en gewenst is, omdat voor vervolgplaatsingen wachtlijsten bestaan.

Minister De Jonge is naar aanleiding van een evaluatie van de Jeugdwet recent met het actieprogramma Zorg voor de Jeugd gekomen. Een van de speerpunten daarin is het verkorten van de verblijfsduur in gesloten instellingen. De minister wil dat zorg aan de jeugd "zo thuis mogelijk" geboden worden.

Wachtlijsten en budgetten

Raemakers (D66) meent dat de rechten van jongeren in het geding zijn als ze niet de zorg krijgen die ze verdienen. Maar waarom krijgen ze die passende zorg niet? Gemeenten hebben niet genoeg specialistische zorg ingekocht, denkt Hijink (SP). Hij vindt dat onacceptabel.

Gemeenten lijken hun jeugdhulpplicht te verzaken, stelt Agema (PVV). Westerveld (GroenLinks) vraagt of de bijdrage van het Rijk niet omhoog moet als gemeenten te weinig geld hebben om de juiste zorg in te kopen.

Minister De Jonge vindt het te simpel om te stellen dat er niet genoeg zorg is ingekocht. De achtergronden van de wachtlijsten in de jeugdzorg verschillen per regio. Hij erkent dat sommige gemeenten vinden dat ze te weinig geld hebben om passende hulp te bieden. Maar dan nog moeten ze gewoon aan hun wettelijke jeugdhulpplicht voldoen, benadrukt de minister.

Peters (CDA) denkt dat de oorzaak niet enkel in de financiering ligt. Er zijn volgens hem signalen dat steeds meer jongeren in een gesloten zorginstelling terechtkomen in plaats van in een gevangenis. Maar minister De Jonge ziet dat niet terug in de cijfers: er is geen stijging van het aantal jongeren dat in een gesloten instelling wordt geplaatst.

Oplossingen

Tielen (VVD) wil dat hulpverleners meer samenwerken, zodat de aanwezige kennis niet versnipperd raakt. Plaats jongeren niet in een gesloten instelling zonder dat er een plan is voor wat er daarna met hen gebeurt, suggereert Peters (CDA).

Het pleidooi van Raemakers (D66) voor kleinschalige, gezinsachtige voorzieningen sluit aan bij het actieprogramma Zorg voor de Jeugd van minister De Jonge. Voor de jongere is dat een goede oplossing, maar de minister zegt er wel bij dat het voor hulpverleners juist zwaarder kan zijn. In grotere instellingen kunnen ze de vaak intensieve zorg namelijk met meer collega's delen.

Westerveld (GroenLinks) wijst op "een gat in het systeem": de toename van het aantal zwerfjongeren. Als jeugdzorg na hun 18de verjaardag stopt, kunnen jongvolwassenen in een kwetsbare situatie terechtkomen. Het kabinet gaat bekijken hoe die overgang soepeler gemaakt kan worden, verzekert de minister haar.

De Kamer stemt op 5 juni over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk debatten terug via Debat Gemist