Aandacht voor asbestslachtoffers

8 juni 2017, debat - De schade van asbestslachtoffers moet worden vergoed, betogen verschillende woordvoerders. Zij pleiten onder andere voor soepele procedures en afschaffing van de verjaringstermijn.

Blootstelling aan asbest kan leiden tot asbestose (stoflong) en mesothelioom (longkanker). Sinds 1993 is de verwerking van asbest verboden. Maar omdat de asbestaandoeningen zich vaak pas na tientallen jaren openbaren, stijgt het aantal ziektegevallen nog steeds. In 2016 maakten 580 asbestslachtoffers aanspraak op de  tegemoetkoming van 20.000 euro.

Afhandeling

Het leed van asbestslachtoffers kunnen we helaas niet wegnemen, zegt Dijkstra (VVD), maar we kunnen wel voorkomen dat ze te maken krijgen met bureaucratische regelingen en (juridische) procedures.

De tegemoetkoming van 20.000 euro is een "pleister op een bloedende wond", zegt Laçin (SP). Hij bepleit een fonds om asbestslachtoffers volledig te compenseren. Zij hoeven dan geen juridische procedure te voeren tegen bijvoorbeeld hun voormalige werkgever. Het is dan aan de overheid om het geld bij de veroorzaker terug te halen.

Verjaring

Slachtoffers kunnen tot 30 jaar nadat ze in contact zijn geweest met asbest, hun schade claimen. Maar het komt regelmatig voor dat mensen pas na 40 of zelfs 50 jaar ziek worden.

"Onrechtvaardig", zo noemt Von Martels de verjaring van asbestschade na 30 jaar. Ook Van Eijs (D66) wil van de verjaringstermijn af.

De verjaringstermijn van 30 jaar staat in de wet, zegt de staatssecretaris Dijksma (Milieu), maar minister Asscher (Sociale Zaken) overlegt over het vrijwillig afzien van verjaring van schadevergoeding bij asbestziekten.

Preventie

Preventie is belangrijk om asbestslachtoffers in de toekomst te voorkomen. Van Eijs wil dat gesjoemel met asbest hard wordt aangepakt, bijvoorbeeld in de bakkerijsector. Koppel subsidies voor verduurzaming van daken aan de sanering van asbest, suggereert Kröger (GroenLinks). Ook kan volgens haar voorlichting over de gevaren van asbest nieuwe ziektegevallen voorkomen.

We moeten zo veel mogelijk voorkomen dat er nieuwe asbestslachtoffers bij komen, zegt Dijksma. Bronbeleid moet volgens haar voorkomen dat mensen in de toekomst in aanraking komen met asbest.

Medische behandeling

Asbestslachtoffers zijn pas echt geholpen als er voor hen een effectieve medische behandeling komt, betoogt Van Aalst (PVV). Financiering van onderzoek hiernaar mag volgens hem geen belemmering zijn.

De Kamer stemt op 13 juni over de bij het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist