Aandacht voor agressie tegen NS-personeel

28 januari 2016, debat - Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) bespreekt met de Kamer de uitwerking van de genomen maatregelen om agressie en geweld tegen NS-medewerkers te voorkomen en aan te pakken.

Sluiting toegangspoortjes, stationsagenten, stationsverboden en cameratoezicht. In maart 2015 werd naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten besloten om dit soort middelen in te zetten om agressie tegen NS-medewerkers te bestrijden. Zijn alle afgesproken maatregelen daadwerkelijk ingevoerd?, vraagt De Boer (VVD). Van Helvert (CDA) heeft daar grote twijfels over. Er is ontzettend veel in korte tijd gebeurd, benadrukt Dijksma, maar nog niet alles gaat snel genoeg. Zij erkent dat de beloofde dubbele bemensing op risicotijden en -lijnen nog niet altijd en overal is gerealiseerd, maar er zijn wel stappen gezet.

Aantal gemelde incidenten daalt

Het aantal incidenten daalt al sinds 2005, stelt Hoogland (PvdA) vast, en het moet verder worden teruggebracht. Maar Van Helvert gelooft de cijfers niet: er zijn juist meer incidenten. Volgens hem daalt slecht het aantal geregistreerde incidenten, omdat NS-personeel wordt ontmoedigd om te melden. Dijksma zegt daarover geen signalen te hebben. Zij laat het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) onderzoek doen naar het verband tussen genomen maatregelen en de daling van het aantal incidenten. Het is goed om te zien welke maatregelen het effectiefst zijn, aldus Van Veldhoven (D66), zodat bij de inzet van personeel onderbouwde keuzes kunnen worden gemaakt.

Suggesties voor aanvullende maatregelen

Verschillende woordvoerders doen voorstellen om geweld en agressie te voorkomen en aan te pakken. De Boer wil de boetes voor zwartrijden verder verhogen. Naast het inzetten van honden op stations pleit Madlener (PVV) voor het beperken van de instroom van niet-westerse allochtonen, die volgens hem vaker geweldsdelicten plegen. Smaling (SP) ziet onder de daders een oververtegenwoordiging van mensen met een ernstige psychiatrische stoornis en pleit daarom voor het terugdraaien van bezuinigingen op de ggz. Stel een sms-nummer in waar reizigers overlast en incidenten kunnen melden, suggereert Van Veldhoven, zoals ook in bioscopen bestaat.

De Kamer stemt op 2 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.