Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid De Groot over het bericht dat Nederlandse supermarkten fors meer zijn gaan stunten met goedkoop kippen-, varkens-, en rundvlees
Vragen van het lid De Groot (D66) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het bericht dat Nederlandse supermarkten fors meer zijn gaan stunten met goedkoop kippen-, varkens-, en rundvlees (ingezonden 9 november 2018).
Antwoord van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 8 januari
2019).
Vraag 1
Bent u bekent met het artikel «Wakker Dier ziet supermarkten steeds meer stunten met
vlees»?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Klopt het dat het aantal vleesaanbiedingen van supermarkten in Nederland sinds 2015
fors is gestegen?
Antwoord 2
Het aantal vleesaanbiedingen in de Nederlandse supermarkten wordt door de overheid
niet bijgehouden. In het bericht van Wakker Dier worden geen onderliggende cijfers
of onderzoek genoemd. Deze kan ik dan ook niet verifiëren.
Vraag 3, 4
Deelt u het advies van het Voedingscentrum dat we gemiddeld per persoon in Nederland
minder vlees moeten gaan consumeren?
Passen dit soort aanbiedingen binnen uw visie over kringlooplandbouw en kunt u dit
toelichten?2
Antwoord 3, 4
In de LNV-visie «Landbouw, natuur en voedsel: Waardevol en verbonden» staan kringlooplandbouw
en waardering voor voedsel centraal. In de LNV-visie wordt de rol van de consument
benadrukt: de huidige oriëntatie op lage prijs en veel gemak zou moeten verschuiven
naar gedrag dat past bij de hogere eisen die worden gesteld aan de leefomgeving en
aan de boeren en tuinders die daarin werken. «Stunten» met voedsel, dat wil zeggen
voedsel aanbieden voor een prijs die ver beneden de waarde van het product ligt, draagt
niet bij aan het bewustzijn van de consument voor de zorg en aandacht die de productie
en consumptie van eten vragen. Eén van de uitgangspunten hierbij is een duurzame en
gezonde voedselconsumptie. Daarbij hoort een goede balans tussen dierlijke en plantaardige
eiwitten in het dieet, wat ook conform de aanbevelingen van de Gezondheidsraad is.
Die zijn vertaald in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum (gebaseerd op de «Richtlijnen
Goede Voeding 2015» van de Gezondheidsraad.
Vraag 5
Kunt u toelichten hoe deze kortingen passen in uw beleid om dierenwelzijn over de
gehele breedte te verbeteren?
Antwoord 5
Supermarkten gaan zelf over hun prijsbeleid. Zij bepalen welke producten in de aanbieding
komen. Supermarkten kunnen als schakel naar de consument een belangrijke rol vervullen
in het verbeteren van dierenwelzijn. Ik zou graag zien dat het aandeel diervriendelijker
geproduceerde dierlijke producten in supermarkten verder toeneemt en dat juist deze
producten onder de aandacht van de consument worden gebracht en worden gekocht. Mijn
ministerie is, in het kader van de LNV-Visie, in gesprek met supermarkten over hoe
zij kunnen bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij. Daarbij
wordt ook gesproken over dierenwelzijn.
Vraag 6
Hoe verhouden deze kortingen zich met uw visie over kringlooplandbouw en een eerlijkere
prijs voor producenten?
Antwoord 6
In de kringlooplandbouw is ook bij de consument een omslag nodig. In de LNV-visie
is één van de doelen het vergroten van de waardering voor voedsel, bij zowel individuele
burgers en consumenten als grootverbruikers en andere schakels in de keten. In lijn
hiermee zet het kabinet met haar voedselbeleid in op duurzamere voedselproductie en
consumptie.
We zien in de praktijk steeds meer bedrijven in de voedselketen die verantwoorde producten
of diensten aanbieden of die zich op andere manieren extra inspannen om aan maatschappelijke
eisen te voldoen. Zij leveren producten die op het gebied van dierenwelzijn of milieu
aan hogere eisen voldoen dan het wettelijk minimum. Maar onduidelijk is of ze daar
altijd een kostendekkende beloning voor krijgen. Daarom wordt er bij de Autoriteit
Consument en Markt (ACM) een agro-nutrimonitor opgericht, waarmee ik meer inzicht
wil krijgen in de prijsvorming en transparantie in de keten en nagaan wat mogelijke
aanknopingspunten zijn voor het voeren van gericht beleid.
Vraag 7
Deelt u de mening dat wat in uw visie over kringlooplandbouw staat over korte ketens
en dat boeren en burgers dichter bij elkaar gebracht gaan worden, haaks staat op het
huidige beleid van supermarkten?
Antwoord 7
In de visie hebben korte ketens en het dichterbij elkaar brengen van boeren en burgers
een prominente plaats. Het waarderen van voedsel en de positie van de boer in de keten
zijn hierbij ook belangrijk. Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 5 is mijn ministerie
in gesprek met de Nederlandse supermarkten waar ook deze punten op de agenda staan.
Vraag 8
Deelt u de mening dat goedkoop kippen-, varkens-, en rundvlees niet leidt tot meer
dierenwelzijn? Zo ja, kunt u uw antwoord toelichten? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 8
Kippen-, varkens- en rundvlees dat in de Europese Unie is geproduceerd, moet minimaal
voldoen aan de dierenwelzijns- en gezondheidswetgeving van de EU en de lidstaten.
De prijs voor deze producten ligt doorgaans lager dan de producten die zijn geproduceerd
onder private labels die strengere, bovenwettelijke dierenwelzijnseisen stellen. Supermarkten
kunnen alle vleesproducten in de aanbieding doen, of die nu gangbaar zijn geproduceerd
of onder een welzijnslabel. Uiteindelijk is het aan de consument om hierin een keuze
te maken.
Vraag 9
Bent u bereid om een stevig gesprek aan te gaan met de supermarkten over hun verantwoordelijkheid
voor dierenwelzijn?
Antwoord 9
Ik verwijs u hiervoor naar mijn antwoord op vraag 5.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.