Uitgelicht : Rondetafelgesprek seksueel grensoverschrijdend gedrag

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap spreekt op woensdag 8 juni 2022 in een rondetafelgesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Agenda en verslag

Het overleg vindt plaats in de Aletta Jacobszaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Achtergrond

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot sociaal-maatschappelijk probleem. Uit de monitor Seksuele Gezondheid in Nederland 2017 blijkt dat ongeveer 53% van de vrouwen en 19% van de mannen dat wel eens heeft meegemaakt. Het College voor de Rechten van de Mens heeft onderzoek gedaan naar seksuele intimidatie op de werkvloer: in de afgelopen 10 jaar heeft 16% van de Nederlandse werknemers hiermee te maken gehad. Vrouwen worden twee keer zo vaak getroffen als mannen.

De recente gebeurtenissen bij onder andere The Voice, Ajax en in de politiek hebben duidelijk gemaakt dat grensoverschrijdend gedrag overal voor kan komen. Kort daarop heeft het kabinet aangekondigd dat Mariette Hamer als regeringscommissaris wordt aangesteld om met een integrale aanpak te komen.  

Leren van het buitenland

Overheden van andere landen hebben al verschillende interventies gedaan om dit probleem aan te pakken. Met dit rondetafelgesprek wil de Kamer een overzicht creƫren van wat er in het buitenland al gebeurt en waar we in Nederland nog tekort schieten. Bij de vraagstelling van de commissie zal de focus met name liggen op het gebied van preventie, voorlichting en regels die gelden voor de werkvloer en andere organisaties.

Programma



10.00 - 11.00 uur: experts 

- Keirsten de Jongh, programmaleider Gendergelijkheid bij het College Rechten voor de Mens

- Willy van Berlo, programmamanager Seksuele Vorming, resp. programmamanager Seksueel geweld van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid

- Jens van Tricht, Stichting Emancipator, mannenemancipatie

- Wendela Wentzel, senior-projectleider Seksueel geweld bij Movisie (o.v.b.)

11.05 - 11.35 uur: situatie in het buitenland (digitale verbinding; voertaal Engels)



- Chidi King, directeur Gender, Equality, Diversity & Inclusion (GEDI) of International Labour Organisation (ILO)

Position papers

Een aantal genodigden heeft een zogeheten position paper ingediend, waarin zij hun visie en standpunten schetsen. U kunt deze hier inzien.