Uitgelicht : Rondetafelgesprek over jongeren en sociale media

De commissie Digitale Zaken houdt op woensdag 28 mei van 14.00 tot 17.00 uur een rondetafelgesprek over jongeren en sociale media. De commissieleden spreken onder meer met vertegenwoordigers van onderzoeksbureaus, (sociale) media organisaties en opvoeders. Doel van dit rondetafelgesprek is het informeren van de commissie over de ontwikkelingen ten aanzien van jongeren en sociale media.

Beeld dichtbij van een linkerhand die een mobiele telefoon vasthoudt. Op het schermpje zijn de symbolen van de sociale media te zien.

Volg live

Dit rondetafelgesprek vindt plaats in de Wttewaall van Stoetwegenzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.

Gespreksonderwerpen

Vragen die tijdens het rondetafelgesprek aan de orde kunnen komen zijn bijvoorbeeld: welke invloeden zijn er van sociale media op het gedrag en het welzijn van jongeren? Welke goede praktijkvoorbeelden zijn er (in Nederland en internationaal) voor de bescherming van jongeren op sociale media? Is extra bescherming en/of regels wenselijk? Welke technische oplossingen zijn er om jongeren beter te beschermen? Welke rol kunnen toezicht en handhaving spelen bij die striktere bescherming? Hoe kunnen we opvoeders beter ondersteunen bij het begeleiden en beschermen van hun kinderen bij het gebruik maken van sociale media?

Achtergrond

De aandacht voor steviger bescherming van jongeren op sociale media groeit snel. In Australië is inmiddels zelfs een wet aangenomen die het gebruik van bepaalde sociale mediadiensten tot 16 jaar verbiedt. De commissie Digitale Zaken vindt het belangrijk dat de Kamer zich vanuit verschillende invalshoeken laat informeren over de ontwikkelingen in de praktijk en de mogelijkheden voor bescherming van jongeren.

Jongeren zijn kwetsbaar

Veel organisaties delen hun inzichten en aandachtspunten over dit onderwerp met de Tweede Kamer. De position papers van de genodigden voor dit rondetafelgesprek zijn raadpleegbaar via de volgende link. Vaak komt hierin terug dat kinderen en jongeren gemakkelijk te beïnvloeden en kwetsbaar zijn omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn. Zij moeten daarom beschermd worden tegen bedreigingen bij het gebruiken van sociale media. Want naast de voordelen, zoals het gemakkelijk verbonden blijven met vrienden, familie en bekenden, stellen sociale media ons ook voor uitdagingen. Zo zijn er pesters in de online wereld, zijn er volwassenen actief die zich voordoen als leeftijdgenootjes en die uit zijn op seks, en kunnen mensen zomaar een golf van haat over zich heen krijgen in reactie op een bericht dat zij hebben gepost. 

Programma

14.00-15.00 uur: onderzoekers 

  • Dr. Nastasia Griffioen, coördinator Expertisecentrum Digitalisering en Welzijn, Trimbos-instituut;
  • Freek Zwanenberg, directeur Bureau Jeugd & Media;
  • Nick van Hummel, adviseur en onderzoeker Opgroeien en opvoeden, Nederlands Jeugdinstituut;
  • Esther van Fenema, psychiater en auteur van o.a. 'De mentale schijf van vijf'.

15.00-16.00 uur: organisaties (sociale) media 

  • Robbert Hoving, directeur-bestuurder Offlimits (Expertisecentrum Online misbruik);
  • Amma Asante, collegevoorzitter Commissariaat voor de Media;
  • Sarah Castro MBE, Safeguarding Lead, SafeToNet (ontwikkelaar HarmBlock) (Engelstalig en online deelname);
  • Edo Haveman, head of public policy Netherlands, Belgium and Luxembourg Meta;
  • Evelyn Austin, algemeen directeur Bits of Freedom;
  • Tiffany van Stormbroek, directeur-bestuurder Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM)/Kijkwijzer.

16.00-17.00 uur: opvoeders 

  • Yvonne Koopman, voorzitter Gezinsplatform.nl;
  • Marjet Winsemius, directeur stichting Voor Werkende Ouders;
  • Merel Uildriks, Bestuurslid stichting Smartphonevrij opgroeien;
  • Marlieke van Schalkwijk, Senior expert kinderrechten Unicef Nederland.

Terugkijken

Het rondetafelgesprek is terug te kijken. Er komt geen woordelijk verslag.