Uitgelicht : Rondetafelgesprek over internationaal energieverdrag ECT

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat houdt op donderdag 2 juni van 10.00 tot 12.15 uur een rondetafelgesprek over het Energy Charter Treaty (ECT).

Volg het live

Het overleg vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren of kijk via de handige app en website Debat Direct

Achtergrond

Het Energy Charter Treaty is een internationaal energieverdrag dat in 1998 in Nederland in werking trad. Het doel van dit handelsverdrag was om internationale samenwerking op energiegebied te vereenvoudigen en zo de leveringszekerheid van energie te vergroten. Daarnaast biedt het zekerheid aan investeerders.

Om de klimaatdoelen te halen heeft Nederland besloten vanaf 2030 te stoppen met kolencentrales. Energiebedrijven zoals RWE en Uniper vinden dat zij hun kolencentrales eerder dan voorzien moeten sluiten en willen daarom miljarden euro’s compensatie van de Nederlandse overheid. Zij claimen dit op basis van de afspraken uit het Energy Charter Treaty. Steeds meer landen willen daarom een herziening van dit verdrag of willen eruit stappen.

Tijdens het rondetafelgesprek bespreken Kamerleden de positie van Nederland ten opzichte van het ECT. De commissie bestudeert in hoeverre het ECT een probleem voor het Nederlandse klimaatbeleid is en of Nederland uit het verdrag moet stappen.

Programma

Blok 1. Bedrijven (10.00 - 10.45 uur)

  • Yamina Saheb, voormalig medewerker ECT, nu IPCC
  • Roger Miesen, RWE

Blok 2. Wetenschap (10.45 - 11.30 uur)

  • Ruven Fleming,  Rijksuniversiteit Groningen
  • Christina Eckes, Universiteit van Amsterdam en ClientEarth

Blok 3. Maatschappelijke organisaties / EU (11.30 - 12.15 uur)

  • Bart-Jaap Verbeek, SOMO
  • Peer de Rijk, Milieudefensie

Position papers

Een aantal genodigden heeft een zogeheten position paper ingediend, waarin zij hun visie en standpunten schetsen. U kunt deze hier inzien.