Uitgelicht : Rondetafelgesprek over inflatie

De vaste commissie voor Financiën houdt op woensdag 6 april 2022 van 14.00 tot 17.00 uur een rondetafelgesprek over de inflatie in Nederland en de andere landen van de Europese Unie.

Volg live

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze bijeenkomst horen.

Inflatie

Inflatie, of geldontwaarding, is een algemene stijging van de prijzen van goederen en van diensten. Deze treft in de Nederlandse en de Europese economie momenteel zowel burgers als bedrijven. In de periode 2010-2020 was die stijging niet zo groot: in Nederland ongeveer 1,75% gemiddeld. In 2021 was er al een hogere inflatie, namelijk gemiddeld 2,7%.

Dit jaar is de inflatie helemaal terug van weggeweest. Het gemiddelde prijspeil was in februari 7,2 procent hoger dan in februari 2021. Dit kwam vooral door de hogere energieprijzen. Voor heel 2022 verwachten economen in Nederland een inflatie van ten minste 5 procent, omdat de prijzen voor energie, voedsel en grondstoffen verder omhooggaan door de oorlog in Oekraïne.

Analyse

De commissie Financiën heeft in december 2021 op voorstel van Tweede Kamerlid Alkaya (SP) besloten om aan hoogleraren te vragen om een analyse van de inflatiecijfers, met antwoorden op vragen als:

- wat zijn de oorzaken van de oplopende inflatie;

- wat is het effect van hogere transportkosten, van stijgende energieprijzen en van het geldbeleid van de Europese Centrale Bank ECB;

- is de hogere inflatie blijvend of van voorbijgaande aard;

- met welke scenario’s moet men rekening houden bij het maken van beleid.

De deskundigen hebben in januari, nog voor de oorlog in Oekraïne, hun analyse gegeven in schriftelijke bijdragen, de zogeheten position papers.

Het Centraal Planbureau heeft in maart een rapport over onder meer de inflatie uitgebracht en De Nederlandsche Bank (DNB) kwam met een rapport over de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Rondetafelgesprek

De commissie Financiën heeft de hoogleraren gevraagd om voor een rondetafelgesprek naar de Tweede Kamer te komen. Ook de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, en de onderdirecteur van het Centraal Planbureau, Marcel Timmer, komen voor het gesprek naar de Tweede Kamer.

Programma 6 april 2022

Van 14.00 tot 15.00 uur: 

  • Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Lex Hoogduin, hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Coen Teulings, universiteitshoogleraar Universiteit Utrecht
  • Edin Mujagic, hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer

Van 15.00 tot 16.00 uur: 

  • Rens van Tilburg, Sustainable Finance Lab, Universiteit Utrecht
  • Casper de Vries, hoogleraar economie Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Marike Knoef, hoogleraar economie Universiteit Leiden

Van 16.00 tot 17.00 uur: 

  • Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB)
  • Marcel Timmer, directielid Centraal Planbureau CPB