Uitgelicht : Rondetafelgesprek over het slavernijverleden
De commissie voor Binnenlandse Zaken houdt op donderdag 15 mei 2025 van 14:00 tot 17:30 uur een rondetafelgesprek over het slavernijverleden.

Volg live
Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Wttewaall van Stoetwegenzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren.
Achtergrond
Mede onder invloed van mensen die al jarenlang aandacht vragen en strijd voeren voor de erkenning van de gevolgen van het slavernijverleden heeft het kabinet Rutte-III op 1 juli 2020 het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden ingesteld. Een jaar later presenteerde de Dialooggroep haar rapport ‘Ketenen van het verleden’.
Excuses
Op 19 december 2022 bood premier Rutte tijdens een toespraak in het Nationaal Archief excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden. Enkele steden van Nederland hadden al eerder, bij monde van hun burgemeesters, excuses aangeboden voor de betrokkenheid van stadsbesturen bij de handel in tot slaaf gemaakten. Tijdens de Nationale Herdenking Slavernijverleden en de start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden op 1 juli 2023 heeft Koning Willem-Alexander in een toespraak zijn excuses aangeboden en vroeg hij om vergiffenis voor het niet ingrijpen door zijn voorouders tegen het systeem. In het Herdenkingsjaar, dat liep tot 1 juli 2024, werd in het hele Koninkrijk extra aandacht besteed aan het Nederlands slavernijverleden.
Vervolg
In een brief van 11 februari 2025 informeerde minister Uitermark (BZK) de Tweede Kamer over het vervolgtraject excuses slavernijverleden.
Initiatiefnemers en hoofdvragen
De Tweede Kamerleden Raoul White (GroenLinks-PvdA) en Bamenga (D66) namen het initiatief tot het houden van dit rondetafelgesprek. Zij willen ermee bereiken dat er onder de Kamerleden een gezamenlijke kennisbasis ontstaat over dit verleden. Aandacht zal tijdens deze bijeenkomst uitgaan naar de doorwerking van het slavernijverleden in de hedendaagse samenleving. Dat kan zijn in het onderwijs, de economie of de arbeidsmarkt. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe het staat met hersteltrajecten en wordt de rol en positie van verschillende gemeenschappen belicht.
Commissiedebat
De Tweede Kamerleden debatteren op woensdag 11 juni 2025 over hetzelfde onderwerp met de minister van BZK, Judith Uitermark, tijdens een commissiedebat. De tijdens het rondetafelgesprek opgedane inzichten kunnen zij dan goed gebruiken.
Genodigden
De commissie gaat in gesprek met onderstaande genodigden.
14.00-15.00 uur: geschiedenis
- Wendeline Flores, interim-voorzitter Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee)
- Karwan Fatah-Black, universitair docent vroegmoderne globalisering en Atlantisch slavernijverleden, Universiteit leiden
- Mitchell Esajas, directeur The Black Archives
- Astrid Elburg, voorzitter Herdenkingscomité Slavernijverleden
15.00-16.00 uur: doorwerking en herstel
- Lucia Martis, Stichting ProFor
- Peggy Brandon, Nationaal Slavernijmuseum
- Barryl Biekman, Landelijk Platform Slavernijverleden
16.00-17.30: gemeenschappen
- Ivette Forster, Kwaku Summer Festival
- Glenn O. Helberg, woordvoerder Coalitie voor een waardige 1 juli-herdenking
- Ernest Gaari, Vereniging Antilliaans Netwerk
- Gordon Sana, Marron-gemeenschap
- Angelique Arrindell-Stjura, voorzitter Stichting Recht & Ontwikkeling voor de Inheemsen
- Gilmar Macnack, Comité Boni Grani
Position papers
Aan de genodigden is gevraagd om voorafgaand aan het rondetafelgesprek een zogeheten position paper in te leveren. In een dergelijke publicatie verwoorden zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp. U kunt deze documenten terugvinden bij de stukken die horen bij dit rondetafelgesprek.
Terugkijken
Het rondetafelgesprek is terug te zien. Er komt geen woordelijk verslag.