Uitgelicht : Overleg over media
De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vergadert op maandag 14 april van 10.00 tot 16.00 uur over de media. Namens het kabinet is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Eppo Bruins aanwezig.

Volg live
Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Via de website kunt u vanaf 10.00 uur live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen.
Veranderingen landelijke publieke omroep
Een van de brieven die op agenda staat, gaat over de landelijke publieke omroep. In de beslisnota bij deze brief staat dat de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het huidige bestel zijn:
- Het verminderen van het aantal bestuurlijke spelers, door het instellen van vier of vijf omroephuizen. De governance van deze huizen is gericht op goed bestuur en moet bijdragen aan sociale veiligheid.
- Het sluiten van het bestel voor nieuwe organisaties, en de bestaande organisaties de opdracht geven om veranderende geluiden, perspectieven en behoeften uit de samenleving een plek te geven in het aanbod. De huidige systematiek van erkenning, toetreding en uittreding wordt daarmee losgelaten.
- Het loslaten van de eis om een omroepvereniging te zijn met een bepaald aantal leden. Er komen meer manieren om maatschappelijke worteling vorm te geven en aan te tonen.
- De NPO behoudt een coördinerende rol maar deze kan lichter worden ingevuld doordat er minder spelers in het bestel zijn en aan de voorkant generiekere afspraken gemaakt kunnen worden over de programmering.
Versterking
Tevens staat in de beslisnota dat in de brief voorstellen worden gedaan voor het versterken van het externe toezicht, het versterken van de journalistieke functie van de landelijke publieke omroep. Voorts wordt vermeld hoe de minister de digitale vindbaarheid, zichtbaarheid en herkenbaarheid van de landelijke publieke omroep wil bevorderen.
Bezuinigingen en hervormingen
Tot slot staat in de beslisnota dat er veel onduidelijkheid is over de relatie tussen de aangekondigde bezuinigingen en de hervorming zoals aangekondigd in de brief. De processen voor deze twee zaken lopen niet gelijk, maar wel van grote invloed op elkaar zijn. De bezuinigingen gaan in vanaf 2027. De hervorming kan op zijn vroegst ingaan vanaf 2029. Dit betekent dat de aangekondigde bezuinigingen in eerste instantie binnen het huidige bestel gerealiseerd moeten worden.
Terugkijken
Het debat is terug te zien en op een later moment is het woordelijk verslag te lezen.