Uitgelicht : Commissiedebat over de mondkapjesdeal

Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan op 21 december 2022 van 10.00 tot 20.00 uur in debat over de mondkapjesdeal. Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport komt hiervoor naar de Kamer.

Volg live

Het overleg is in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij het commissiedebat horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

Achtergrond

Aan het begin van de coronacrisis was er een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), zoals mondkapjes. Het ministerie van VWS wilde zo veel mogelijk daarvan inkopen. Het was lastig om dit voor elkaar te krijgen, omdat veel andere landen ook dergelijke persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes wilde hebben. Het ministerie zocht daarom de hulp van ondernemers die konden helpen met het kopen van mondkapjes.

Landelijk Consortium Hulpmiddelen en Relief Goods Alliance B.V.

Een van de ondernemers die het ministerie hulp aanbood bij het inkopen van mondkapjes, was Sywert van der Linden. Samen met zakenpartners richtte hij daarvoor een stichting op die zonder winst te maken zou werken: het Landelijk Consortium Hulpmiddelen. Zij kochten een grote hoeveelheid mondkapjes in China en naar lieten die naar Nederland sturen. Hierbij kregen zij ook hulp van een aantal grote bedrijven die dit deden zonder betaald te worden, omdat er was beloofd dat er geen winst zou worden gemaakt. Inmiddels is duidelijk geworden dat Sywert van der Linden en zijn zakenpartners nog een bedrijf (een B.V.) hadden opgericht, waar ze de zaken mee afhandelden, zonder dit duidelijk te vertellen. Dat was Relief Goods Alliance B.V. Op die manier hebben ze er juist veel geld mee verdiend. Daarom wordt dit ook de ‘Sywert-deal’ of de ‘mondkapjesdeal’ genoemd.

Onderzoek Deloitte

Om uit te zoeken wat er allemaal is gebeurd en hoe dat is gekomen, heeft het ministerie aan onderzoeksbureau Deloitte gevraagd onderzoek te doen. De onderzoekers hebben met mensen gesproken, maar ook mail-, sms-en chatberichten gelezen. Het rapport is in september 2022 verschenen. Hierin werd ook de rol van de toenmalige minister van VWS en het ministerie zelf onderzocht. Dit rapport is het eerste deel van drie rapporten die gaan over de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. De andere twee rapporten verschijnen waarschijnlijk in 2023. Deze twee rapporten gaan niet over de mondkapjesdeal.