Vergadering : Gezamenlijk delegatieoverleg

De vergadering is geweest

2 april 2019
16:30 - 17:30 uur
Locatie: Aletta Jacobszaal
Commissie: Koninkrijksrelaties
Gezamenlijke delegatievergadering ter voorbereiding op het IPKO
-commissie KOREL uit de Eerste Kamer
-commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer

Herziene convocatie i.v.m. toevoeging agendapunt

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    J.M. Paternotte (D66)
  • A. Bosman (VVD)
  • C.J.L. van Dam (CDA)
  • A.E. Diertens (D66)
  • N. Özütok (GroenLinks)

Agendapunten

  1. 1

    Agenda gezamenlijke commissievergadering commissie voor Koninkrijksrelaties van Eerste en Tweede Kamer

    1.  Opening

    2. Kabinetsreactie op afsprakenlijst Interparlementair Koninkrijksoverleg januari 2019 (33 845 X, nr. 33)
     
    Op 12 maart 2019 heeft het kabinet schriftelijk gereageerd op de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg van januari 2019 te Sint Maarten.
     
    Beslispunt: Wensen de commissies naar aanleiding van de kabinetsreactie op de afsprakenlijst in schriftelijk overleg te treden met het kabinet of behandelen de commissies zoals te doen gebruikelijk de brief ieder voor zich?

    3. Stand van zaken komend IPKO (25-28 juni 2019 te Den Haag)
     
    Tijdens het IPKO van januari 2019 is overeengekomen de volgende punten in beginsel te agenderen voor het aankomende IPKO (zie afsprakenlijst (33845 W, nr. 32)):
    • Recente ontwikkelingen per land;
    • Presentatie vier werkgroepen (twee SDG-werkgroepen, werkgroep Integriteit en werkgroep Statuut);
    • Stand van zaken Venezuela; en,
    • Voortgang verkiezingswaarneming per land.
    NB: ten aanzien van het agendapunt “Statuut waaronder huidige verhoudingen binnen het Koninkrijk, knelpunten en voorstellen tot verbetering” is besloten dat voor het komende IPKO deskundigen worden uitgenodigd op het gebied van staatkundige verhoudingen van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en het Koninkrijk ten aanzien van hun overzeese gebieden.
     
    Op korte termijn zal tijdens een videoconferentie van het Presidium van het IPKO de conceptagenda definitief worden vastgesteld. De datum voor deze videoconferentie is nog niet vastgelegd.
     
    Beslispunt: wensen de commissies naast de bovengenoemde onderwerpen nog andere onderwerpen te agenderen voor het komend IPKO?

    4. Stand van zaken Werkgroepen
     
    Tijdens het IPKO van januari 2019 is informatie uitgewisseld over de huidige stand van zaken per land ten aanzien van de implementatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Afgesproken is per werkgroep de volgende aandachtspunten aan te brengen: 
    • SDG Planet and Prosperity (trekker: Bosman): de focus zal liggen op klimaatverandering, met als onderliggende aandachtspunten: (1) CO2-reductie, (2) carbon footprint, (3) waste-management op macro-, meso- en micro-niveau en (4) bewustwording.
    • SDG People (trekker: Pauletta): de focus zal liggen op het beëindigen van armoede, met als onderliggende aandachtspunten: (1) het bijeenbrengen van data en (2) het onderling afstemmen van indicatoren. Een extra aandachtspunt bij dit SDG is (gender) equality. Daarbij zal met name aandacht zijn voor (1) het tegengaan van misbruik van vrouwen en kinderen, in het bewustzijn dat ook andere kwetsbare groepen niet aan de aandacht mogen ontsnappen en (2) het bewerkstelligen dat het Koninkrijksbrede beeld naast het landenspecifieke beeld in diverse fora wordt geschetst met betrekking tot de stand van zaken ten aanzien van het realiseren van deze SDG.
    • Werkgroep integriteit (trekker: Tjon): de werkgroep zal de voortgang in de vier landen blijven monitoren en daarvan verslag doen bij het volgende IPKO.
    Tijdens het meest recente IPKO is nieuw ingesteld de werkgroep Statuut (trekker: Ganzevoort), met als doel het nader in kaart brengen van bestaande knelpunten, waaronder een visie op het Koninkrijk, bevoegdheidsverdeling, inspraak in wetten, waarborgfunctie en onderlinge contacten.
     
    Om de werkzaamheden van de werkgroepen te schragen is tijdens het meest recente IPKO afgesproken dat voor het komende IPKO vanuit de griffies van de parlementen ook een ambtelijk aanspreekpunt zal worden aangewezen. Voor de (staf van de) Nederlandse delegatie gelden de volgende ambtelijke aanspreekpunten:
    • SDG Planet en Prosperity en SDG People: Tim de Lange (TK);
    • Werkgroep Integriteit en Werkgroep Statuut: Fred Bergman en Maarten van Rooij (EK)
    Tot op heden zijn er door de staf nog geen rapporten ontvangen.

    Bespreking stand van zaken.

    5.  Werkbezoeken tijdens het IPKO

    Het is gebruikelijk dat het organiserende parlement twee werkbezoeken aanbiedt in het programma.

    Beslispunt: wenst de commissie suggesties aan te dragen ten aanzien van de te organiseren werkbezoeken?

    6. Datum volgende gezamenlijke vergadering i.v.m. IPKO

    Voorgesteld wordt een volgende gezamenlijke vergadering te houden op dinsdag 21 mei 2019.

    7. Rondvraag