Werkbezoek naar Groningen

Op vrijdag 4 december 2020 brengt de tijdelijke commissie aardgaswinning Groningen een werkbezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Met dit werkbezoek wil de tijdelijke commissie uit eerste hand horen en zien welke effecten de gaswinning en aardbevingen hebben op bewoners en ondernemers. Voorzitter Van der Lee licht toe: “We vinden het als commissie uitermate belangrijk ons oor te luister te leggen in Groningen en met eigen ogen te zien waar aardbevingen toe leiden. We hebben dan ook heel goed nagedacht om binnen de coronamaatregelen een verantwoord programma samen te stellen.”

De commissie gaat in duo’s langs bij gedupeerden voor een gesprek. Ook maken de duo’s onder leiding van een gids een rondwandeling door het gebied en worden twee winningslocaties van de NAM bezocht. Vanwege de coronamaatregelen is in het programma geen groepsactiviteit opgenomen. De commissie bezoekt het gebied in voorbereiding op het schrijven van het onderzoeksvoorstel voor de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen.

Tijdelijke commissie aardgaswinning Groningen

Zestig jaar gaswinning heeft Nederland veel gebracht, maar kent ook zware schaduwkanten. De Kamer heeft aangegeven hier lessen uit te willen trekken. Op 22 september jl. is daarom de tijdelijke commissie aardgaswinning Groningen opgericht. Deze commissie heeft als opdracht aan de Kamer een voorstel te doen voor de opzet van een parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. De commissie hoopt dit onderzoeksvoorstel gereed te hebben in het voorjaar van 2021, waarna de parlementaire enquête kan starten. 

Meer informatie over de commissie is vindbaar via: www.tweedekamer.nl/groningen

Noot voor de redactie:

Gezien de coronamaatregelen is dit werkbezoek zo georganiseerd dat er geen groepsactiviteiten plaatsvinden. Er vindt om die reden ook geen persmoment plaats.

Op maandag 7 december 2020 verstuurt de commissie een korte terugblik, in tekst en beeld (foto’s).

Heeft u vragen over het werkbezoek, neem dan contact op met Manon Verhoeven (stafdienst Communicatie): +31 6 11 49 42 34 of via m.verhoeven@tweedekamer.nl