Verslag rapporteurs I&M over de luchtvaart: Een gemeenschappelijk Europees luchtruim

Op woensdag 30 november spreekt de commissie Infrastructuur en Milieu tijdens een algemeen overleg over de luchtvaart. Tijdens dit overleg staat het eindverslag van de rapporteurs Single European Sky Salima Belhaj (D66) en Martijn van Helvert (CDA) op de agenda en worden hun aanbevelingen met staatssecretaris Sharon Dijksma besproken.



Aanbevelingen rapporteurs

De rapporteurs Salima Belhaj (D66) en Martijn van Helvert (CDA) vinden dat snel werk moet worden gemaakt van een en dezelfde moderne technologie in heel Europa. Bovendien is het verstandig om meer te luisteren naar luchtvaartmaatschappijen, die wel grote voordelen zien in één gemeenschappelijk Europees luchtruim. Ook vinden zij dat de effecten van de eenwording van het Europese luchtruim op de werkgelegenheid bij nationale verkeersleidingen moeten worden onderzocht.

De rapporteurs hebben het afgelopen jaar namens de commissie voor Infrastructuur en Milieu (I&M) onderzoek gedaan naar obstakels voor de totstandkoming van één gemeenschappelijk Europees luchtruim.

De Europese Commissie publiceerde in juni 2013 een aantal wetgevingsvoorstellen voor het project gemeenschappelijk Europees Luchtruim (Single European Sky, SES). Het doel hiervan is om het versnipperde Europese luchtruim efficiënter te organiseren en de luchtverkeersleidingsdiensten te hervormen. Maar verschillende EU-lidstaten hebben de voorstellen van de Europese Commissie nog niet volledig doorgevoerd.

Ook de zogenaamde functionele luchtruimblokken zijn onderdeel van het plan van de Europese Commissie. Deze blokken delen het Europese luchtruim in op basis van de routes die vliegtuigen vliegen, in plaats van de huidige indeling van het luchtruim, die historisch gegroeid is en gebaseerd is op de landsgrenzen. De functionele luchtruimblokken hebben weinig toegevoegde waarde, schrijven de twee Tweede Kamerleden in hun verslag aan de commissie I&M.

In december 2015 zijn Belhaj en Van Helvert aangesteld als rapporteurs Single European Sky. Met deze rapporteurs wilde de commissie Infrastructuur en Milieu het gevoel van urgentie om te komen tot één Europees luchtruim bij de andere nationale parlementen in Europa vergroten. Belhaj en Van Helvert hebben over dit onderwerp verschillende bijeenkomsten georganiseerd en bijgewoond. Daarnaast hebben zij onder de nationale parlementen geïnventariseerd waar belemmeringen voor de implementatie van de SES-voorstellen liggen.

Met de aanbieding van het verslag aan de commissie I&M hebben beide Kamerleden hun rapporteurschap beëindigd.

Noot voor de redacties:

Lees het verslag en de aanbevelingen. Voor vragen kunt u contact opnemen met de stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, Samira Kleijn, s.kleijn@tweedekamer.nl of 06-21703439.

Het algemeen overleg luchtvaart is woensdag 30 november van 13.00 uur tot 16.00 uur in de Thorbeckezaal en is live te volgen via www.tweedekamer.nl.