Verantwoordingsdag Tweede Kamer

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, neemt op woensdag 20 mei 2020 om 10:15 uur het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2019 en het Rijksjaarverslag 2019 (jaarverslagen van alle ministeries) in ontvangst.

Verantwoordingsdag is de tegenhanger van Prinsjesdag. In plaats van te debatteren over plannen, bekijkt de Kamer op Verantwoordingsdag hoe de plannen het afgelopen jaar zijn uitgevoerd. Het is dus een belangrijk moment voor de controlefunctie van de Tweede Kamer. Op deze dag, altijd de derde woensdag in mei, biedt de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, het Financieel Jaarverslag van het Rijk aan de Tweede Kamer aan in een speciaal koffertje. Het jaarverslag laat zien wat de regering het afgelopen jaar heeft bereikt, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost. De Tweede Kamer debatteert op een later moment over deze stukken tijdens het jaarlijkse verantwoordingsdebat.

Algemene Rekenkamer

De president van de Algemene Rekenkamer, Arno Vissser, biedt op Verantwoordingsdag een rapport aan de Tweede Kamer aan. In dat rapport beoordeelt de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar: zijn de gewenste beleidsdoelen bereikt en heeft het kabinet zich aan de wettelijke regels gehouden? Ook maakt de Rekenkamer opmerkingen bij de jaarverslagen van de ministeries.

Technische briefing ‘Monitor Brede Welvaart’

De Tweede Kamer houdt op woensdag 20 mei ook een technische briefing over de Monitor Brede Welvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deskundigen van het CBS lichten het onderzoek toe en beantwoorden vragen van Kamerleden hierover. Deze technische briefing vindt plaats om 12:30 uur.

Live te volgen

De aanbieding van het koffertje met de Rijksjaarverslagen op woensdag 20 mei en de technische briefing zijn live te volgen via www.tweedekamer.nl. 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Wanneer u als journalist geïnteresseerd bent om op woensdag 20 mei aanwezig te zijn bij de ontvangst van het Financieel Jaarverslag en het Rijksjaarverslag, kunnen daar in verband met het coronavirus beperkingen voor zijn. We vragen u daarom zich van te voren aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Voor vragen over de activiteiten rondom Verantwoordingsdag kunt u contact opnemen met Anna Kodde via a.kodde@tweedekamer.nl of 06 25 47 58 19.