Uitreiking Aletta Jacobsprijs 2020 aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib op vrijdag 6 maart

De Aletta Jacobsprijs 2020 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is in oktober 2019 toegekend aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Ze krijgt de prijs “vanwege haar niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland, haar inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen én vrouwen.” De prijs wordt op vrijdagmiddag 6 maart 2020 uitgereikt door de Rector Magnificus van de RUG, prof. dr. Cisca Wijmenga.

Juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker zei bij de bekendmaking in oktober 2019: “Juist in het jaar waarin we 100 jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn. De jury is onder de indruk van de wijze waarop zij in alles wat ze doet laat zien hoe cruciaal het is om blijvend op te komen voor de universele waarden die horen bij een democratie. Ze weet uit eigen ervaring dat die waarden niet vanzelfsprekend zijn. Het was allesbehalve vanzelfsprekend dat juist een vrouw met haar achtergrond Kamervoorzitter zou worden. Ze leidt met strakke hand, humor én charme, op een indrukwekkende en bezielende wijze de Tweede Kamer. Dankzij haar vierden we niet in 2017, toen alle mannen 100 jaar konden stemmen, maar in 2019 100 jaar algemeen kiesrecht: er is juist nu geen betere winnares van de Aletta Jacobsprijs denkbaar.”

Aletta Jacobsprijs

De RUG reikt de Aletta Jacobsprijs om de twee jaar uit aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. Eerder werd de prijs uitgereikt aan onder meer Neelie Kroes, Hedy d’Ancona, Petra Stienen en Lilianne Ploumen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

De ceremonie vindt plaats in de aula van het Academiegebouw (Broerstraat 5) en begint om 15.30 uur. Sprekers zijn de Rector Magnificus, juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker, Nausicaa Marbe (schrijver, columnist en journalist) en prof. dr. Marjo Buitelaar (hoogleraar hedendaagse islam). Na afloop, rond 17.00 uur, is er een receptie.

U bent van harte welkom om bij de uitreiking aanwezig te zijn. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk en kan via de RUG, met dit formulier.

Na afloop van de feestelijke bijeenkomst is er korte tijd ingeruimd voor vragen aan Khadija Arib en/of aan juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker. 

Voor meer informatie en/of verzoeken aan Khadija Arib kunt u contact opnemen met Marloes Konings, woordvoering Tweede Kamer, via 06-50128032 of m.konings@tweedekamer.nl. Voor meer informatie over de Aletta Jacobsprijs kunt u contact opnemen met Jorien Bakker, woordvoering RUG, via 06-11800452 of j.a.bakker@rug.nl.