Staten-Generaal ontvangen vicevoorzitter Chinees parlement, dhr. Ji Bingxuan

Op donderdag 14 november 2019 ontmoeten de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de eerste ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Jopie Nooren, de heer Ji Bingxua, ondervoorzitter van de vaste commissie van het National People’s Congress – het Chinese parlement.

Het voltallige Chinese parlement bestaat uit 2980 leden en is daarmee het grootste parlement ter wereld. De meeste besluiten worden genomen door de vaste commissie (Standing Committee) van het parlement, dat bestaat uit 170 leden, en waarvan dhr. Ji Bingxuan vicevoorzitter is.

De ontmoeting is onderdeel van een langer officieel bezoek dat dhr. Ji Bingxuan aan Nederland brengt, samen met drie andere leden van de Standing Committee. Het bezoek is bedoeld om de goede onderlinge verhoudingen tussen Nederland en China te onderstrepen.

De ontmoeting vindt plaats in de Stadhouderskamer in de Tweede Kamer. Onderwerp van gesprek zijn onder meer de bilaterale betrekkingen en de relaties tussen de parlementen van beide landen.

De voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Pia Dijkstra, biedt de Chinese delegatie een lunch aan. Tijdens deze lunch spreken leden van de commissies voor Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van de Kamer met de leden van de delegatie over de politieke en economische relaties tussen Nederland en China en actuele internationale kwesties.

Noot voor de redacties, niet voor publicatie

Zowel het gesprek in de Stadhouderskamer als de lunch hebben een besloten karakter. Voor audiovisuele pers is er voorzien in een aantal foto- of filmmomenten:

9.30             Aankomst Binnenhof 2

                    Fotografen/cameramensen kunnen de ontvangst op de rode loper vastleggen

9.32             Fotomoment in Rooksalon

                    Fotografen/cameramensen kunnen de Rooksalon bereiken via ingang Binnenhof 1A

9.33             Ondertekening gastenboek in Stadhouderskamer

                    Als het gesprek aanvangt worden fotografen/cameramensen verzocht de Stadhouderskamer te

                    verlaten

Aanmelden kan bij de Stafdienst Communicatie via persvoorlichting@tweedekamer.nl  of 070/3183003 voor woensdag 13 november a.s. om 12.00 uur.