Parlementaire ondervragingscommissie wil openbare verhoren verplaatsen

De parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen wil de openbare verhoren van november van dit jaar verplaatsen naar februari 2020. De commissie verwacht het verslag in april 2020 aan de Tweede Kamer te kunnen overhandigen.

De ondervragingscommissie is in juli 2019 geïnstalleerd. De commissie gebruikte de afgelopen maanden om voorbereidend onderzoek te doen en concludeerde dat het nodig is om schriftelijke inlichtingen en documenten te vorderen.

Onderzoek

Het opvragen en verwerken van informatie kost tijd. Daarom verplaatst de commissie de openbare verhoren van november naar februari 2020. Commissievoorzitter Michel Rog: “Het vooronderzoek liet ons inzien dat dit onderwerp een complex vraagstuk betreft. De commissie vraagt extra informatie op, zodat we de verhoren niet alleen baseren op openbare informatie. We benutten deze mogelijkheid om extra inzichten te krijgen en goed beslagen ten ijs te komen bij de verhoren.”

Aanbieding Tweede Kamer

De Kamer neemt op 5 november een besluit over het verplaatsen van de openbare verhoren. Met het opschorten hiervan verwacht de ondervragingscommissie het verslag in april 2020 aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Samira Kleijn via de Stafdienst Communicatie: persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-318 3003.